Андреа Бочели на изпит по музика

21 окт 2013

Андреа Бочели е на път да се сдобие с музикална диплома. Това ще стане във вторник, 22 октомври, в музикалната консерватория Giacomo Puccini в Специя, Италия, съобщават организаторите на концерта му в София през май.

Съдбовното в тази дата е, че същият ден е световната премиера на дългоочаквания албум на звездата Love in Portofino, който тенорът ще представи и пред българската публика на 30 май догодина в столичната зала "Арена Армеец".

За маестро Бочели определено важи максимата, че някои неща с годините стават по-ценни. Докторът по право наскоро навърши 55 години, но това не му пречи все по-вдъхновено да се впуска в нови предизвикателства. Между умората от турнета, успеха от многомилионните продажби на албумите му и отдадеността на изпълнената с любов публика днес най-обичаният глас на света е на път да положи поредния изпит по личностно усъвършенстване – академична защита на неговата невероятна дарба да пее. Предизвикателството този път поставя звездата в ролята на студент и колега/съкурсник на собствения му син Амос, който учи пиано в същия институт.

Последното препятствие пред Бочели за получаването на магистърската степен по вокално изпълнение ще бъде разширено обсъждане пред комисия на подготвената от него дисертация "Стойност и значение на оперното пеене в началото на третото хилядолетие". Ентусиазмът на нестандартния кандидат е изключителен! Изпълнителят с над 20-годишен професионален опит, покорил най-големите световни сцени, е изготвил разширен анализ, посветен на състоянието на оперното изкуство и неговите медиатори. Приносът на редица доказани музиканти, учени и колеги, един от които е Пласидо Доминго, дава на дисертацията изключителна добавена стойност.

Задълбоченият текст, изложен върху повече от 70 страници, дава оптимистична и силно окуражаваща оценка, що се отнася до оперните изпълнители. Въпреки че Бочели е оптимист за развитието на консерваториите, той не пропуска да отправи послание, че днес повече от всякога висшите музикални заведения не могат да съществуват без подкрепата и помощта на почитателите на това изкуство.

Стойността и значението на оперното пеене в началото на третото хилядолетие остават непокътнати, категоричен е маестрото и заключава: "В действителност, тяхната всеобхватност и характеристики растат, защото пред съществуващата опасност от обезличаване на всеки творчески опит операта е изкуството, което събужда духа и позволява да се изрази неописуемото".

 

/БГНЕС

867 | 21 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате