Грандиозен концерт за 60-годишния юбилей на Александър Петров

01 ное 2013

Юбилейният концерт по текстове на Александър Петров събра едни от най-големите имена на родната естрадна и рокмузика.

В юбилейния концерт под наслов "Бъди, какъвто си!", посветен на 60-годишнината на Александър Петров, участва "цялото кралско войнство" на българския рок и естрада – Нели Рангелова, Георги Христов, Маргарита Хранова, Веселин Маринов, "Сигнал", D2, "Диана експрес", Стенли, Краси Гюлмезов и още много други музиканти.

Идеята за концерта е родена след три поредни предавания в ефира на БНР – недостатъчни обаче, за да поберат цялото творчество на Александър Петров. "Златното перо" на рокендрола е написал над 1000 теkста и почти няма изпълнител, в чиято дискография да не присъства песен по негов текст.

"Днес на път си гледах часовника, който купих преди 30 години, с първия си хонорар от турнето на "Тангра". Това бе единственото, което успя да каже именитият текстописец в своето вълнение.

Стана ясно, че дори на 60 години, Александър Петров продължава да гледа в бъдещето. Обича да казва, че издаването на книга с негови стихове ще се случи в далечно бъдеще. Изпълнителите, с които е работил, му пожелаха това да стане на 70-годишния му юбилей и тогава да го отпразнуват в НДК.

В началото на концерта D2 подгря публиката с песента "Черно–бяла снимка". "Тази песен е родена от спомена на Александър Петров за черно-бялата снимка с брат му, която неговият баща е направил пред ЦУМ", сподели водещият на концерта Тома Спространов. Малко по-късно той отбеляза, че това е "първата поезия, изпята на живо в България", а трите предавания с Александър Петров влизат в "Златния фонд на БНР".

На свой ред "Фактор" изпълниха песните "Главната улица", "Приятели", "До последен час" и "Самотният".

"Думите: "Но следите, ако ги е имало,/ще останат и след мен на този свят", са реверанс към хората, които оставят своята диря, дори когато си отидат. Важно е следите да остават и винаги да ги има. А песента "До последен час" се задържа най-дълго в българския Топ 100 за своето време", казаха момчетата от "Фактор". В тяхно изпълнение прозвуча и песента "Самотният", получила наградата на публиката, въпреки че е била забранена.

Словата на Александър Петров от песента "Приятел" ни напомниха за истината на забързаното ни ежедневие: "Нямаме време, време дори/ да се погледнем честно в очи/ и да си кажем: "Ех, как така, /нали живеем врата до врата?", се казва в песента.

В зала "България" прозвучаха и романтичните блусове на Митко Щерев и "Диана експрес". "Заговор в ла мажор" е песен, която ние свирехме във времената, когато "Бийтълс" беше мръсна дума, а властта си мислеше, че извършваме престъпление", каза на свой ред солокитаристът на "Диана експрес" Александър Георгиев.

С излизането на Краси Гюлмезов и неговия бенд на сцената, започнаха и по-лиричните изпълнения на едни от най-именитите звезди на българската естрада.

След момчетата на рока и блуса на сцената излезе Маргарита Хранова, която изпълни песента "Оставаме". Тя пожела на Александър Петров да пише все така хубаво. Маргарита Хранова се обърна към него с думите: "Оставаме" е една от най-хубавите ми песни и аз очаквам от теб още много такива".

"Любовта, без която не можем" и "Вчера" бяха песните, които Веселин Маринов пресъздаде в чест на юбилея на "Златното момче" на рокендрола. "Благодарение на твоя талант аз имам шанса да пея и хората обичат моите песни", каза той.

Кулминацията на концерта настъпи с появата на Нели Рангелова на сцената. С невероятния си глас певицата предаде друго излъчване на залата и на думите, написани от Александър Петров. В чест на майката на твореца тя изпя "Една сълза".

"Госпожо, целувам Ви ръка, защото сте създали този прекрасен творец", бяха думите на Нели Рангелова към майката на Александър Петров, а заедно с Георги Христов изпяха едни от най-красивите дуети на родната естрада – "Кристален свят" и "Една любов", докато публиката искаше бис.

Последваха песни от репертоара на Вили Кавалджиев, а младата племенница на текстописеца Миа бе свежото попълнение на сцената. В нейно изпълнение прозвуча песента "Двама". След лиричната част отново зазвуча рок, но този път под звуците на "Сигнал", които преди часове се бяха завърнали от САЩ. Данчо Караджов разтресе залата с хитовете "Между ад и рай", "В друго време, в друг свят" и "Съжалявам".

Концертът завърши с аплодисментите на публиката, която стана на крака, и песните "Оловният войник", "Ромео и Жулиета" и "Бъди, какъвто си" в изпълнение на Стенли и D2.

 

/БГНЕС

1194 | 01 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате