Когато Фройд срещна Дали...на премиерата на “Истерия”

30 окт 2012
Снимка: Красимир Арабаджиев

Сатиричният театър в столицата стартира сезона с една доста противоречива премиера - „Истерия” от Тери Джонсън.

В основата на пиесата, отличена с британската награда „Оливие” за най-добра комедия, е една действително състояла се среща между Зигмунд Фройд (в ролята е Тодор Близнаков) и Салвадор Дали (Благовест Благоев). (Фактите говорят, че през 1938 г. двамата ексцентрици се запознават благодарение на австрийския писател Стефан Цвайг. По това време световноизвестният психоаналитик е вече тежко болен от рак, но това не пречи на Дали да му направи безброй портрети.) В сценичната история са намесени още верния другар на Фройд – д-р Яхуда (Веселин Цанев) и красивата и тайнствена Джесика (Силвана Пишимарова). Последната се появява ненадейно в една дъждовна нощ на прозореца на кабинета на Фройд, молеща го за помощ. Първоначално той отхвърля исканията й, но подложен на умели женски съблазни и чист шантаж, психоаналитикът се вижда принуден да й угоди.

Подреденият му свят бива тотално разбъркан и от посещението на Дали, който също търси професионално мнение за своите творби. Кабинетът на Фройд се превръща в трасе за гонидба между доктори и пациенти, пациенти и пациенти, доктори и охлюви... В крайна сметка, тази незабравима за героите вечер, преобръща някои от вече затвърдените им теории.


снимка: Красимир Арабаджиев

Интригата в „Истерия” я има, но само в писмен вид. Това, което се случва на голяма сцена в Сатирата, разочарова. Причината не е нито в актьорите (които се представят прилично), нито в режисурата на Боян Иванов (препоръчвам неговата версия на „Суматоха” от Йордан Радичков, която се играе в Театър „София”), нито в сценографията на Елица Георгиева (съвършена в детайлите). Проблемът тук е в драматургичния текст на Тери Джонсън, който изобилства от английски хумор, но от онзи, за който сме чували, че е трудно разбираем. Британските шегички са или твърде сериозни и специфични, или прекалено изтъркани, глуповати и предвидими. Тематиката в пиесата е толкова далечна и непонятна за масовия театрален зрител, че той бързо ще изпрати в забвение премиерния спектакъл.


снимка:Красимир Арабаджиев

Предвиждам, че краят на отличената британска комедия у нас е близо, така че побързайте да видите преродените Фройд и Дали. Но се чувствайте предупредени! Ако се поддадете на сънищата и халюцинациите в сюжета, „Истерия”-та може да ви завладее.

1065 | 30 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате