ACT - Фестивал за свободен театър 2

11 ное 2012
Снимка: "Романс"

„Свободата е на върха на копието!“ Мигел де Сервантес Сааведра

„Дон Кихот“ е може би емблематично четиво за всички избрали да бъдат свободни артисти. Те се изправят пред вятърни мелници, а всяка една творба, която разработват,  е бленувана и мечтана като прекрасната Дулсинея. Но нашите съвременни герои няма да превземат град Консуегра, а ще създадат свой свят - на свободния театър, който ще завладее нашето време и пространство от 14 до 18 ноември. Ще го нарекат „Фестивал за свободен театър 2“.
Може би ще разберем какво значи да бъдеш свободен на сцената.

Началото е на  07.11 в Софийски Арсенал – Музей за Съвременно изкуство, от 16ч. с “Международен пътеводител на екстремния свободен театър” -  изложба - инсталация на Златна Михайлова. Тя ще ни отведе из чудната страна на свободния театър, отвъд обществения ред, законите на природата и преценката ни за "нормалност". Инсталацията ще провокира различни усещания - послания и акценти за 16-те спектакъла, част от фестивала. Можем да я видим до 18 ноември.

Първият авторски проект -„Medea“ ще ни очаква  от 17ч.  в „Червената къща“. Танцов спектакъл, които се случва в опустошен свят, населен с фантомни образи и фрагменти, в който звучи ехото от мита.

Оттам ще се пренесем в Софийска централна баня. Преди да се превърне в спа-център и музей, там „36 маймуни“ ще провокират с “ПроТекст 5: НАВРЕМЕ – четири авторски миниатюри на тема време“, точно в 19ч. Ще ни очакват, за да си сверим часовниците, да погледнем техните и да разберем, че времето тече различно за всеки един от нас.

Точно в 21ч.  се местим в Театрална работилница „Сфумато“, където “Черен Петър“  ще ни представи темата за ромската толерантност.

След първия ден следва и официалното откриващо парти с концерт на Help Me Jones и DJ-сетове на Timoshenko & Vanderlay.
Следващите нощни срещи с театъра, неговите създатели и зрители ще бъдат в бар Амстердам, всяка вечер след представленията.


Снимка: "Cadaver"

15 ноември  започва с  „И, любов моя“, по текстове от Библията, „Хирошима, моя любов” от Маргарит Дюрас и „Виридиана” от Луис Бунюел и Хулио Алехандро.  Пърформативно-мултимедийна акция в читалището на ул. "Искър" 62 от 17ч.

В Студио 5 от 19ч., на по чашка (чай), ще видим представлението „Алкохол“ по романа на Калин Терзийски. Една истинска история за връзката с алкохола и свободата на очистването.

В 21ч. ще слезем към мазето на Ателие „Пластелин”. То ще приюти един подземен роман  „Въображението мъртво си представете“ от Самюел Бекет. Авторска интерпретация, която поставя под земята усещането “Свободен си, за да си свободен” на С.Бекет.

На 16 ноември от 17ч. отиваме  към зала Север на IV етаж на НТ „Иван Вазов“. „Отровата на театъра” от Рудолф Сирера ще ни предизвика да поискаме доза противоотрова и да останем верни театрални зрители.

За следващия спектакъл ще се върнем в „Червената къща“. Там от 19ч. Започва “Невидими  1“.

За интерактивния танцов пърформанс „Cadaver” ще останем на ул."Любен Каравелов" 15, от 20:20ч. Ще бъдем част от виждането на двамата автори по една от най-малко изследваните форми в съвременните изпълнителски изкуства.

От 21:30ч. в „Сфумато” ще застанем „На ръба“ на собствената си фантазия. Оживена от черно бял свят на танца и движението, на лица с маски и кукли с копнежи и желания.

Снимка: "Отровата на театъра"

17 ноември започва с „Романс“  от 17:30 ч. в Софийски Арсенал. Там ще преживеем магията на двете слънцестоения и двете равноденствия само за час и половина.

За сила и тонус ще се подкрепим в Студио „Suspacious” с „Да изядеш ябълката“, от 19ч.

След това отиваме в „Сфумато“, в 21ч., за да се насладим на „АЗАМЕН“, където, чрез специално създадени безжични костюми, може да се стигне отвъд думите, в търсенето посветено на мъжа и жената.

Последният ден от фестивала - 18-ти, започва с „Деволюция“ от 17: 30ч. Експериментален куклен театър за възрастни, който ще ни разкрие как нещо толкова обикновенно като найлона, може да стане магическо.

„ГогоДиди“  ще бъде следващата тетрална спирка от 19 ч. в  Студио 5. Там ще сме „В Очакване на Годо”, но ще очакваме неочакваното.

Финалът на Фестивала за свободен театър ще бъде поставен в 21 ч, на голямата сцена на  „Сфумато“, с началото на „TRANSFORMABILITY“- пърформанс на движението. Идвайки директно от берлинската сцена, за да ни покаже, че пропуснали ерата на мюзикъла, няма нужда сега да я възстановяваме изкуствено.

Фестивалът организира интересна  образователна програма, в която има ежедневни лекции, уъркшопи и дискусии.

Да бъдеш свободен значи и да нямаш очаквания. Провокирам ви да очаквате неочакваното и да бъдете АСТ-ивни с „ACT Фестивал за свободен театър: 2“

965 | 11 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате