Летище без самолети

09 ное 2012
Снимка: Симон Варсано

Кое е общото между руска обоистка, гонеща „Американската мечта”; двама бивши любовници, изгубили връзка през годините; двойка, бореща се със зависимостите си и намиращи спасение един в друг; възрастен господин, отиващ на гости на сина и внуците си; арабски барман, прекъсващ работата си, за да се помоли; „вечно” любезна промоутърка; изнервени от капризите на пасажерите и шефовете стюардеси и охранители? Отговорът на този въпрос се крие в премиерния спектакъл на Младежки театър „Николай Бинев” - „Летище” по пиесата „Светулки” от Тена Щивичич.

„От нашето летище никой не излита. И никой не каца. Ние разказваме историята на хора, задържани на него от обстоятелствата. За това какво се случва, когато безумният ритъм на истеричния ни живот спре неочаквано, сякаш някой е дръпнал аварийната спирачка, и ние сме принудени да стоим на едно място, да се сблъскваме със самите себе си. Това е история за любовта, самотата, умората и надеждата...”, разкри предварително режисьорът Владимир Люцканов, който в случая разпознавам като Големия брат. 
Със съдействието на сценографката Елена Иванова (сцената прилича на чакалня на летище, с метални седалки и електронни табла, известяващи за излитащите и кацащите полети) група персонажи се оказва изолирана между стъклените стени на затворено заради снеговалеж летище, като действието се дирижира отстрани. Отделянето от околния свят, липсата на информация относно пътуванията и изобщо хаосът наоколо обострят отношенията между героите. Промените у тях пък будят смях и съжаление у зрителите в залата, подобно на онези пред малкия екран, гледащи риалитито „Биг Брадър”. Специални мисии тук липсват, но човешките характери търпят развитие от начало до край, било то за добро или лошо.

Сюжетът на „Летище” ще ви се стори доста познат, защото подобни истории сме гледали и в театъра, и в киното. Продължителността на спектакъла (около два часа и половина) също може да ви дотегне. Единственото, което е възможно да ви привлече точно към това заглавие в театъра, са някои актьорски превъплъщения като това на Ангелина Славова (в ролята на шефката на охраната Чери), Койна Русева (писателката Клара), Лилия Гелева (Бренда), Гергана Христова (Лена), Вежен Велчовски (Абдел), Стефан Мавродиев (Оливер). Компания им правят още познатите и от тв екрана Атанас Атанасов (Мартин), Бойко Кръстанов (Тони), Ярослава Павлова (Аня), Искра Донова (Жана), Елена Бърдарска (Олга) и др.

фотограф: Симон Варсано

1873 | 09 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате