Прелестните изневеряващи на Йосиф Сърчаджиев

19 ное 2012

Прочутият актьор, а в последните години и режисьор – Йосиф Сърчаджиев – ще провокира за пореден път столичната публика с интересно драматургично заглавие. Този път той е избрал да постави на театрална сцена комедията „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров (познат у нас с пиесите „Срещи в сряда” с Герасим Георгиев – Геро и Йоана Буковска, както и със „Сега или никога” със Стефка Янорова, Красимир Ранков, Ярослава Павлова и Веселин Ранков). Постановката влиза в афиша на Сатиричен театър „Алеко Константинов”. Кой с кого изневерява и по колко пъти, ще разберете от премиерните спектакли, които ще се играят 19 и 28 ноември, а също и на 5, 15 и 30 декември от 19:00 ч. Дали актьорите и режисьорът са се справили успешно с превъплъщенията в тази комедия, ще разискваме веднага след първото й официално представяне пред зрители. Засега ми се ще да надникнем зад кулисите и да се запознаем с младите в трупата на Сатирата, на които Йосиф Сърчаджиев се е доверил за персонажите в пиесата.

Започвам първо с дамите.

Силвана Пишимарова

Макар да е отскоро в редиците на „Алеко Константинов”, нежната, крехка и красива актриса вече успя да прикове вниманието на театралната гилдия върху себе си с превъплъщението си в „Истерия” от Тери Джонсън. Там тя играе Джесика, манипулативната пациентка, търсеща професионална помощ от Зигмунд Фройд. Достоверно предадената от нея „истеричка” се оказва сред малкото плюсове на представлението. И как ще е иначе, като Силвана е ученичка на гуруто в професията – проф. Крикор Азарян. След дипломирането си в НАТФИЗ красавицата се изявява в театрите в Стара Загора, Казанлък, Враца, Благоевград, Варна и Смолян. От декември 2011 г. е актриса в трупата на Сатиричния театър. Там тя може да бъде видяна, освен във вече споменатата „Истерия”, и в „Сентрал парк уест” от Уди Алън.

Жанет Иванова 

Другата блондинка в екипа е достатъчно известно лице. Още докато е студентка в класа на Стефан Данаилов в Театралната академия, участва едновременно в реклами, във филми, в тв шоуто „Каналето” и в няколко пиеси. Била е водеща на предаванията „Хит минус едно”, „Полет над нощта”. Виждали сме я и в продължението на емблематичното „Ку-Ку” – „Ку-Ку Презареждане”. От 2007 г. играе на сцената на Сатиричния театър, като официално е назначена на щат там през сезон 2009/2010. В момента може да бъде видяна още в Air Tango от Марк Камолети.

Полин Лалова

Екранната съпруга на героя на Калин Врачански – Камен, също е ново име в трупата на Сатирата, но влезе ударно в нея, играейки още в началото рамо до рамо с примата на комедийната сцена Стоянка Мутафова в постановката „Столетие мое” от Мишел Лоранс. След завършването си в НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова работи в Бургаския театър. Виждали сме я и в реклама, която всяка зима се завърта в телевизионен ефир, на медикамент против настинка, разбира се.
А сега е ред и на мъжката част от „Прелестите на изневярата”.

Мартин Каров

Списъкът му със занимания е толкова дълъг и необятен, че могат да се опишат в дебела книга. Той е млад и амбициозен, а нещата му се получават с лекота, защото притежава две основни качества – любов и талант, които лесно биват усетени от публиката. Името му често може да бъде забелязано по театралните афиши из цялата страна. Той е актьор, композитор на театрална музика, режисьор (например на хитовата постановка „Криминале 2D” по Иво Сиромахов в Младежкия театър). Има номинация за „Икар 2006” за дебют. Притежател е на награда от Фондация „Маестро Димитър Вълчев 2006” за оригинална театрална музика за представленията „Вампир” и „Асансьорът”. На сцената на „Алеко Константинов” можете да го гледате в постановките Air Tango от Марк Камолети, „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев, „Лека форма на тежка депресия” по Станислав Стратиев. В края на месец ноември пък му предстои премиера и в Театър 199 в представлението „Копой” по Антъни Шафър.

Пламен Великов

Той е достатъчно популярен в театралните среди, но името му напоследък нашумя и заради участието му във филма на Георги Костов „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Преди да попадне за постоянно в трупата на сатириците, през 2008 г. играе в представления на театрите „Българска армия” в столицата и Драматичния в Ловеч. Преди време режисьорът Марий Росен му повери образа на Хамлет в едноименната Шекспирова творба. Спектакълът, чието действие се разигра в скулптурното ателие на Националната художествена академия, имаше кратък живот, но се помни от театроманите.

Явор Борисов

Актьорът е едно от най-свежите имена в трупата на „Алеко Константинов” и изобщо на комедийната сцена у нас. Дарбата му да разсмива е безспорна. В последно време обаче стана по-известен като един от приятелите на Мариан от известна тв реклама за бира. Но където и да се изявява, едно е ясно за всички – че е роден за комик.

Димитър Живков

Негов е авторският моноспектакъл „Живак”, за който билетите в „Студио 5” са вечно разпродадени. Освен това участва и сериала без продължение „Отплата”, излъчван по Нова тв. Официално влиза в редиците на Сатиричния през 2009 г., където в момента може да бъде видян в Air Tango от Марк Камолети.

Константин Икономов

Мястото му в „Алеко Константинов” не е изненада за никого, който поне веднъж го е гледал на театрална сцена. Роденият в Плевен талантлив актьор доста напомня за старата школа в Сатирата. Непринудеността, с която пресъздава всеки образ, ме кара да вярвам, че той е достоен заместник на легенди като Георги Калоянчев, Никола Анастасов и др. Така че ролите му в момента в „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев и в „Лека форма на тежка депресия” по Станислав Стратиев ми се струват недостатъчни за него, недостатъчни и за вярната на Сатирата публика.

Кирил Бояджиев

Също известно от тв рекламните блокове лице. Играе в Сатиричния театър по програма „Мелпомена” (насочена към осигуряване на заетост и намаляване на безработицата сред културните дейци – б.а.). В момента участва в постановките „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев и „Гарфънкъл търси Саймън” от Здрава Каменова и Калин Ангелов. Ако се заслушате внимателно, ще разпознаете и гласа му. Той е едно от популярните имена в дублажа, заедно и поотделно със съпругата си Здрава Каменова.
За финал отново ще ви припомня, че всички тези актьори са част от премиерния спектакъл на Сатиричен театър „Алеко Константинов” - „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров под режисурата на Йосиф Сърчаджиев. В постановката участват още Стефан Щерев - Чечо, Ана Вълчанова и Йорданка Стефанова.

 

Снимки: Симон Варсано и Архив на Сатиричен театър

2774 | 19 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате