Любовни игри

25 ное 2012
Снимка: Симон Варсано

Ако британският драматург Оскар Уайлд бе гледал премиерния спектакъл на Сатиричен театър „Алеко Константинов” - „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров – би казал следното: „Онези, които са верни, познават тривиалната страна на любовта; само изневярата познава трагедията в любовта”.

Аз пък от своя страна ще допълня, че трупата на най-комичната сцена в България изненада почитателите си с пиеса, изпълнена със свеж, не просташки хумор, вдъхновен от реалността в интимните взаимоотношения между мъжа и жената. Същевременно любовните игри, които се вихрят в Сатирата, са озвучени от песни, създадени по стихове на Робърт Бърнс по идея на режисьора Йосиф Сърчаджиев и по музика на актьора-композитор Мартин Каров. И защо да е иначе, като трепетите на сърцето винаги карат човек да затанцува от щастие, пък били и чувствата, насочени не към законната половинка.


„Прелестите на изневярата” проследява четири истории на мъже и жени, забъркани волно и неволно в прелюбодейство - къде за разнообразие, къде от искрена любов. Първи са млада дама, на която й предстои да се омъжи (в ролята е Силвана Пишимарова), и униформен господин (Стефан Щерев - Чечо), ревнуващ от бъдещия младоженец.
Втората двойка (Жанет Иванова и Пламен Великов) са вече омъжени, но не един за друг. Заради напрегнатия и ангажиран график, който имат, им е трудно да си насрочат следваща среща. Затова се вълползват от всяка възможност, дори от ходенето до пазара за зеле, мляко и месо, за да се видят поне за 15 минути.


Трети са мъж и жена (Димитър Живков и Ана Вълчанова) с дългогодишен брак зад гърба си. Той се е поддал на нова тръпка, а тя... е съгласна със съпруга си, както обикновено.
Един мистериозен шофьор на камион е в основата на четвъртата история в представлението. За него спорят две влюбени дами (Йорданка Стефанова и Полин Лалова).
Повече подробности около постановката се въздържам да издам, тъй като в нея най-важни и съществени са малките неща, умело дирижирани и режисирани от Йосиф Сърчаджиев.
Сценографията на Елена Делева също е непретенциозна, както самото заглавие, но е много подвижна и разнообразна. В началото представлява спалня, в последствие – цял апартамент, а в края и болнична стая. Общото между отделните откъси са две статуи на Купидон, насочил стрелите си към центъра на сцената, където се разиграва действието, както и музикантите (Явор Борисов, Мартин Каров, Кирил Бояджиев и Константин Икономов), възпяващи любовта.


В „Прелестите на изневярата” има от всичко по много и то все с положителен знак – весели случки, смях, добра актьорска игра, неразсейваща и казваща повече от нужното режисура, поезия, музика, любов, любов и още нещо. Или с други думи, ако искате да изневерите на ежедневните си грижи, то най-безвредният начин е да си купите билет за постановката, пък вие решавате кой ще ви придружи – законната половинка или нейният заместител.

2584 | 25 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате