„Хамлет” с най-много номинации за театралните награди „Икар”

16 яну 2013

Ден след като Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ обяви тазгодишните претенденти за наградата „Оскар”, българските им колеги от Съюза на артистите последваха примера им, но с номинации за театралните награди „Икар”.

За най-голям брой отличия ще се бори най-коментираният спектакъл на 2012-та „Хамлет” от Уилям Шекспир под режисурата на Явор Гърдев (Народен театър „Иван Вазов”). Постановката влиза в люта битка с останалите кандидати в категориите за водеща мъжка роля (Леонид Йовчев за ролята на Хамлет); за режисура (Явор Гърдев); за поддържаща мъжка роля (Мариус Куркински за ролята на Клавдий); за сценография (Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов); за майсторско техническо осъществяване; за съвременен танц и пърформанс (за „Мишеловката” на Виолета Витанова и Станислав Генадиев).


Представлението на Варненския театър „Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов (режисьор е Пламен Марков), което столичани могат да видят на 1 февруари в Сатиричен театър „Алеко Константинов”, също може да се похвали с няколко номинации – за режисура; за главна женска роля (Гергана Плетньова за ролята ѝ на Соня) и за авторска музика (Калин Николов).
Най-ожесточена обаче се очертава борбата в категорията за водеща мъжка роля, където тази година в спор влизат споменатият вече Леонид Йовчев („Хамлет”), Камен Донев (за ролята на Семьон Семьонич Подсекалников в „Животът е прекрасен”, Народен театър „Иван Вазов”) и Иван Юруков (за превъплъщението му във Виктор Зилов в „Лов на диви патици“ от Александър Вампилов, Народен театър „Иван Вазов”).


При отличниците сред режисьорите освен Явор Гърдев и Пламен Марков се нарежда и Александър Морфов със своя „Животът е прекрасен” в Народен театър.
Изборът за водеща женска роля ще е между Гергана Плетньова („Вуйчо Ваньо”), Силвия Лулчева (за ролята ѝ на Джоан в „Любовна песен” от Джон Колвенбак, Младежки театър „Николай Бинев”) и Мариана Крумова (за ролята на Медея в „Медея” по текстове на Еврипид, Ануи, Драйер, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе).
В категорията „Златен глас” ще спорят Ани Василева за дублаж на ролята на Виктория в сериала „Отмъщението”, Димитър Иванчев за дублаж на ролята на Аксел в сериала „По средата” и Елена Русалиева за дублаж на ролята на Пати Хюз в сериала „Щети”.


Наградата за цирково изкуство тази година ще се връчи на Цветелина Попова за 20-годишната ѝ дейност и постиженията ѝ в областта на каучук–еквилибристиката.
Номинирани за съвременна българска музика са: Васил Гюров за музиката към експерименталния филм „Волни до гроб”; група Deep Zone Project за песента I Love My DJ и Toma & Band за песента „Сам на света”.
Съюзът на артистите определи също така и номинации в категориите за критически текст, драматургичен текст, куклен спектакъл, индивидуално постижение в кукленото изкуство, сценография, дебют, поддържаща мъжка роля и поддържаща женска роля.

Кои ще са крайните победители, ще стане ясно на 27-ми март на официална церемония, която по традиция ще се състои в Народен театър „Иван Вазов”. Тази година тя ще мине под мотото: „Икар” преди избори. Ще спечелим или не - това е въпросът?!”

1879 | 16 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате