Нова българска пиеса се взира в „Очите на другите”

18 яну 2013
Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Преди няколко месеца пиесата на младия български драматург Иван Димитров „Очите на другите” преживя своята премиера в Ню Йорк.

В края на февруари ние също ще видим тази творба на наша сцена - на IV етаж в Народен театър „Иван Вазов”, където от известно време текат усилени репетиции под режисурата на Марий Росен (познат с други две заглавия от афиша на първата ни трупа – „В Тоскана” от Серджи Белбел и „Отровата на театъра” от Родолф Сирера).

Ролите са поверени на Петър Мелтев, Павлин Петрунов, Александра Василева и София Бобчева. Техни съмишленици и важна част от постановъчния екип са хореографът Ана Митева и композиторът Константин Тимошенко. За въплъщението на оригиналните режисьорски виждания на Марий Росен се грижи сценографката Петя Буюкова.

„Очите на другите” е издържана в духа на абсурдизма. Самият автор неведнъж е споменавал, че счита текста си за съвременна абсурдистка пиеса, в която вместо героите да са поставени в абсурдна ситуация, от която не могат да се измъкнат (както при класическия абсурдизъм), те сами си създават абсурдна ситуация, която да им помогне да избягат от абсурда на съвременния живот, на съществуването си, на ежедневието си.
Невъзможната комуникация между хората в 21 век е една от водещите теми в текста. Както казва Иван Димитров, „всеки един от нас обитава свой собствен свят, своя неприкосновена територия, от която го е страх да излезе”.

Друга водеща тема e „нашето непрестанно усилие да изглеждаме добре в очите на другите, често забравяйки, че първо трябва да изглеждаме добре в своите очи.”
Интересна подробност е, че „Очите на другите” на два пъти се превръща в билет за Щатите за своя автор. Първия път тя е избрана измежду 430 пиеси от цял свят на фестивала HotInk at the Lark, където е прочетена на маса под режисурата на Самуел Бъгелън през март 2012 г. След това режисьорът решава да постави „Очите на другите” в New Ohio Theater в Ню Йорк. И премиерата ѝ е факт през септември миналата година, и то в присъствието на автора.

Официалното ѝ представяне в София е насрочено за края на февруари.

1476 | 18 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате