Репетиция или готов спектакъл е „Царството земно”

02 фев 2013
Снимка: Иван Дончев

Няколко дни след официалното представяне пред публика на най-новия премиерен спектакъл  – „Царството земно” от Тенеси Уилямс, аз съм все още в недоумение какво точно се случи на камерната сцена в Народния театър „Иван Вазов”. Репетиция? Или готово, завършено представление?

Ето какво имам предвид:
Пиесата разказва за млад мъж (Лот – в ролята е Дарин Ангелов), туберкулозен невротик, импотентен травестит, величаещ непрекъснато покойната си майка, който току-що е сключил брак с по-възрастна жена (Мъртъл - Нона Йотова). Тя пък е бивша представителка на шоубизнеса – проститутка или вариететна артистка, която живее в свой фантастичен свят на романтични илюзии. Ден след сватбата двойката пристига в ранчото на семейството на младоженеца. Там се спотайва полубратът на Лот - Пилето (Иван Юруков), стопанисващ имота от години. В хода на действието става ясно, че целта на Лот е нотариалният акт за къщата, която е на път да се наводни. Докато младежът лежи в агония в горната стая, Мъртъл е изпратена от него самия на долния етаж да напие Пилето и да вземе скъпоценната хартийка. Само че младоженката бива съблазнена от грубия чар на брата на съпруга си. 

снимки: Иван Дончев

Със сюжета – дотук. Актьорите започват спектакъла като разказвачи и междувременно се превръщат в героите на Тенеси Уилямс, впоследствие отново говорят за себе си в трето лице, а след това пак са Лот, Мъртъл и Пилето... и това до края. Ако зрителите се разсеят само за миг, има опасност съвсем да изпуснат нишката на тази комедия.  

Актьорската игра е на ниво, както и режисьорските решения на Елена Панайотова (препоръчвам нейната постановка „Изобретателна влюбена” от Лопе де Вега в Малък градски театър „Зад канала”).

Но за близо двата си часа продължителност представлението не можа да ме убеди и спечели, нито да обоснове присъствието си в афиша на Народния театър.
Разбира се, както се казва, за всеки влак си има пътници и съм сигурна, че и този спектакъл ще намери своите почитатели. Особено заради присъствието на двамата актьори (Юруков и Ангелов), разтуптяващи доста женски сърца в залата.

1264 | 02 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате