Местна кабеларка разбулва „Досието на една Ж.”

11 фев 2013
Снимка: Атанас Кънчев

Истинска история за жаби стои в основата на сюжета на пиесата „Досието на една Ж.” от Петър Маринков, чиято премиера се състоя преди броени дни на Открита сцена „Сълза и смях”. Авторът решил да посвети творбата си на квакащите мъничета, когато преди години, пътувайки по северната дъга на Околовръстния път, забелязал хиляди жаби, скачащи край пътя и между колите. И докато се колебаел дали да спре автомобила, или да продължи, един ТИР профучал край него и отворил широка диря в жабешкото преселение: „Ускорих с оправданието, че колкото по-бързо и по-близо го следвам, толкова по-малко жертви ще оставя след себе си”, споделя той. Така случката го мотивирала да напише „Досието на една Ж.”, за да облекчи „малко от малко гузната си съвест”.


Разбира се, премиерната постановка не разказва за живота на някакво семейство жаби. Всъщност зеленикавата животинка на сцената е само една и доскоро е населявала банята на местна кабеларка. ТВ каналът, помещаващ се в порутен дом, е собственост на разведена двойка (в ролите са Албена Михова и Герасим Георгиев - Геро). Тя е звукооператор, а той – единствен водещ на „култовото” предаване „Погнуса и гняв”. Оператор е слепият и глух свекър (Кирил Кавадарков), бивш кинаджия, оплакващ се непрекъснато от липсата на втора камера. Докато екссъпругът води шоуто си по бельо и пантофи, бившата се налива с водка в апаратната, изпълняваща функцията и на кухня. Но отказите на рекламодатели, както и на събеседници, които да се включат в предаването, бавно закопава амбициозния проект. Това пък от своя страна води до куп конфликти в несплотения семеен колектив. Внезапно обаче в студиото нахлува самоубиец (Стефан Щерев - Чечо), а след него и убиец (Сава Драгунчев). Водещият съзира раждането на ексклузивна новина...


Наглед смешната история на сцената се оказа далеч не толкова интригуваща (режисьор е Боил Банов). Действието доста наподобява скечовете на друго тв шоу - „Пълна лудница”, в което по едно време героят на Геро - Карфиол Петров – също беше шеф на телевизия. Но тук образът му е по-скоро събирателен на характерни, познати, родни тв муцуни. 
Като цяло пиесата не се отличава с нищо, завладяващо ума и провокиращо чувството за хумор, а звучи като стар виц, разказан на нов глас. Отидете и го вижте, само ако ви се губи час и половина от времето с неангажиращо представление или сте фен на някого от актьорите. В противен случай, скокнете като жабка и пропуснете тази отсечка на „Раковска”.
     

1533 | 11 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате