Как го правят съвременните роботи?

23 фев 2013

В месеца на влюбените Театрална компания „Момо” представи десетата си юбилейна премиера, носеща заглавието „Любовният живот на съвременните роботи” под режисурата на Веселин Димов. Главните роли в спектакъла са поверени на Иво Желев и Силвия Станоева, които тази година са номинирани за театралните отличия „Икар” за превъплъщенията си в „Клер, Мадам, Соланж“ по Жан Жьоне (режисьор Касиел Ноа Ашер). Дуото е познато и от участието си в тв риалитито Star Machine.

Събитието отбеляза и петата година от основаването на компанията.

„Любовният живот на съвременните роботи” включва откъси от три пиеси, разглеждащи същия брой съвременни проявления на любовта и отношенията между хората.

Първата част е по откъс от драматургичния текст „69” на швейцареца Игор Бауерзима и е базиран върху скандалния случай с „Ротенбургския канибал” в Германия от 2001 год., когато с обява в сайт Армин Майвес намира любовника си Бернд Юрген Брандес. Последният се съгласява да бъде убит и изяден от първия.

„Отблизо” от Патрик Марбър е втората пиеса, включена в премиерната постановка на Веселин Димов. С този откъс той е избрал да изследва любовта във века на стриптийза, порното и крайния материализъм. Мъжът създава образ на жената, в който тя влиза. Опасно е обаче да се вживееш в него дотолкова, че да го превърнеш в идентичност. Така отчаяно влюбеният в стриптизьорката клиент получава услугата, за която плаща, но не и удовлетворението от истинската интимност. Ролите стават реалност, а близостта и любовта – фикция.

Третата, финална част на спектакъла, е и основното вдъхновение за проекта. „В самотата на памуковите полета” е философски текст от 80-те години на френския драматург Бернар Мари Колтес, издаден година преди да почине от СПИН. Продължител на традицията на френския вербален театър, той е диалогично размишление за сблъсъка между нуждата и страха от Другия. Действието се развива „от другата страна на времето” – в тъмните часове на нощта, където се срещат Дилър и Клиент. Дилърът настоява да разбере какво иска Клиентът. Клиентът иска да разбере какво предлага Дилърът. Става опасно, когато ги заобиколят призраците на страха, сексуалността, потиснатата вина, агресията и желанието за удовлетворение. Играта на купуване и предлагане не може да се увенчае с успешна сделка, ако отчуждението вземе връх над желанието за комуникация.

Малко информация
Тетрална компания „Момо” е създадена през 2008 г. от режисьора Веселин Димов като асоциация за алтернативно съвременно изкуство, чиято цел е съсредоточена в областта на театъра и изпълнителските изкуства, организиране на уъркшопи, спектакли, семинари, курсове, школи, конференции и мн. др.
„Момо” стои зад едни от най-въздействащите емоционално и визуално представления в родния афиш като „Фрида” в Младежкия театър, „Дом” в „Сфумато”, „Дон Жуан или Любовта към геометрията” в Старозагорския театър и мн. др.

1450 | 23 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате