Класики в нови опаковки

29 мар 2013
Снимка: Симон Варсано и Иван Дончев

Две истории, превърнали се в класика в литературата и на театралната сцена, преживяха поредните си премиери у нас. Става дума за Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета”, разказваща за невъзможната любов на двама млади, представители на враждуващи веронски фамилии, чието презентиране пред публика се състоя в Театър „Българска армия” (режисьор е Николай Ламбрев - Михайловски); и за още една версия за Дон Жуан, този път на английския драматург Патрик Марбър - „Разбивачът на сърца”, с подзаглавие „Дон Жуан от Сохо”, в Сатиричен театър „Алеко Константинов” с режисьор Здравко Митков, който открива пиесата за дебюта ѝ в българския театрален афиш.

Общото между двете представления е, че са насочени към младите зрители. И за целта героите в тях говорят и се държат, както биха се държали техните съвременници. 

В „Разбивачът на сърца” познатият и от други творби Дон Жуан е бройкаджия; с кратко име – куул абревиатура от рода на ДЖ; напушеняк, който не почита нито собствения си баща, нито Господ във всякаквите му форми и имена. Няма страх дори от смъртта, с визия на „емо” (микс от пънк, готика и инди рок) или на герой от филмовата поредица „Здрач”, разбира се, млад, хиперактивен и енергичен, единственото му притеснение е да не остане сам, но пък често намира утеха във и между краката на жени от всякакви възрасти, без значение на външния вид и диалекта, излизащ от устите им...

 

В ролята на похотливия и нагонизиращ младеж е студентът от трети курс в НАТФИЗ Михаил Сървански. Компания в нон стоп забавленията на сцената му правят Тони Минасян, Гергана Плетньова, Йорданка Стефанова, Кирил Ефремов, Калин Сърменов, Пламен Великов, Явор Борисов, Янина Кашева, Светломир Радев, Мартин Каров, Жанет Иванова и Мира Върбанова.

Историята в пиесата не разкрива нищо ново за похотливеца от познатите вече безкрайно много версии за личността и приключенията му, разказани от други автори, освен може би, че тук го виждаме да се държи пренебрежително не само към представителките на нежния пол, но и към живота като цяло. Различен е и най-довереният му човек и негова сянка Сганарел, който в този сюжет е просто Стан (Тони Минасян), заработващ приятелството и доверието за едната заплата.
Всъщност това, което заслужава внимание, е непознатото лице и изпълнението на Михаил Сървански, внасящ свеж полъх из сцените по „Раковски” и даващ сериозна заявка да се превърне в един от интересните за наблюдаване млади таланти в родния театър.

В останалото не съзрях кой знае какво за споделяне (Йорданка Стефанова за пореден път бе с най-смешно пресъздадения образ, все пак се намирахме в Сатирата).
„Разбивачът на сърца” е поредната версия за Дон Жуан, която тук се крепи на отделни актьорски превъплъщения, но не и на интригуващ сюжет, богата сценография и отличаващи се хуморески! 
...

Явор Бахаров и Радина Кърджилова са Ромео и Жулиета в най-новия спектакъл, посветен на най-известните влюбени, родени изпод перото на Уилям Шекспир. Премиерата се състоя тези дни в театър „Българска армия” под режисурата на Николай Ламбрев - Михайловски. Останалите роли в спектакъла са поверени на Георги Къркеланов, Веселин Анчев, Ангел Генов, Милен Миланов, Антоанета Добрева – Нети, Гергана Данданова, Илия Добрев, Мирослав Косев, Стойко Пеев, Тигран Торосян, Йордан Алексиев, Албена Колева, Екатерина Стоянова и др.

Що се отнася до сюжета, в тази версия на трагедията ходът на събитията е спазен, като тук-там се намират някои режисьорски ли, актьорски ли хрумки, които не мога да нарека оригинални. Сценографията и костюмите са помпозни и блещукащи, но удивително напомнящи на реквизит от други спектакли на театъра. Актьорските превъплъщения също са вече виждани, като тук най-запомнящи се роли правят второстепени персонажи - Албена Колева (дойката), Мирослав Косев (бащата на Жулиета), Георги Къркеланов (Меркуцио), Веселин Анчев (Тибалт), Ангел Генов (Бенволио).

В „Ромео и Жулиета” Явор Бахаров и Радина Кърджилова регистрират участие и записват емблематичните образи в биографията си, но дотук. Не мисля, че играта им ще се запише в историята на българския театър, както навремето правят Иван Иванов и Пламена Гетова/ Мариана Димитрова със същите роли в същия театър. Но пък, ако сте почитатели на някои от актьорите в каста, то това е единствената причина да си купите билет за представлението в Армията и да изтърпите тричасовата позната трагедия.

1110 | 29 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате