Актьорът Александър Димов извън суровия вид на героя

01 апр 2013

Ако живееше и твореше в Холивуд, българският актьор Александър Димов би бил пряка конкуренция на британския си колега Крисчън Бейл. Уви, нашето момче няма шанса да работи в Меката на киното и да репетира по няколко месеца за една роля, но споделя, че с удоволствие би го правил.

Като изключим различното поле на изяви, Бейл и Димов донякъде си приличат. Особено ако имаме предвид превъплъщението на уелсеца във филма „Боецът” (2010 г.), за който грабна „Оскар” и където играе Дики Еклънд - бивш боксьор, завърнал се към живота, след като се изгубил в света на престъпления и наркотици и станал треньор. Разбира се, при Александър престъпленията и наркотиците никога не са имали място в житието и битието му, но суровият вид на героя на Бейл, страстта му към ринга и точните удари идеално пасват на Димов. Преди да попадне в НАТФИЗ, българинът четири години усилено тренира бокс. Бойните му умения се оказват плюс за най-новия му образ на телевизионния екран в сериала на БНТ1 – „Недадените”, разказващ за спасяването на 48 000 български евреи в годините между 1940 и 1945. В поредицата той е Стоян – биячът във фашистки настроената групичка на Любен Загорски (в ролята е Явор Бахаров), която е върл противник на еврейското съсловие. Заедно млатят, тормозят къде-що срещнат евреин, изпълнявайки мокрите поръчки на висши хора на властта. „Много съм доволен от участието си в „Недадените”. Декорите и обстановката са дотолкова реалистични, че няма как да не се потопиш в атмосферата на онова време и да повярваш, че наистина си там”, разказва той.

Връщам лентата назад и го питам за началото на кариерата му. Споделя, че навремето кандидатства в театралната академия заради чувствата към едно момиче, но към днешна дата смята, че не любовта към мистериозната девойка го е отвела до сцената, а съвсем други, вътрешни емоции.

Иначе ситуацията, в която Александър се изправя пред изпитната комисия, той определя като „доста нелепа”: „Спомням си, че бях избрал някакъв текст за свалянето на панталоните. Но впоследствие забравих думите и просто си събух панталона. Стоя така и мълча, а пред мен Тодор Колев, Крикор Азарян... ме гледат. По едно време само успях да кажа: „Скъса ми се копчето”, а Азарян отговори: „Ами излез си го заший, бе мойто момче”. Започнах да се оправдавам: „Не, това е от монолога”, а Азарян: „Ааа, извинявай”. И така... станах студент по актьорско майсторство.”

Както вече стана ясно, Александър влиза в класа на професор Азарян, чийто асистент е Тодор Колев. „Много ми липсват. Азарян беше моят учител по философия, Тодор – за живота като цяло. Загубих и другия си наставник – проф. Елисавета Сотирова, която възпита отношението ми към текстовете”, споделя той.

В НАТФИЗ Александър има имидж, за който днес твърди, че е надживял. В годините там той е секссимвол в очите на студентките и муза за режисьорите. С талант и външност бързо успява да се домогне до големите столични сцени. Работи с мастити имена в професията като Лилия Абаджиева, Мариус Куркински, Крикор Азарян.

След дипломирането си попада в трупата на Малък градски театър „Зад канала”, където изиграва ролите на Любомир в „Големанов” от Ст. Л. Костов, Вестникаря във „В полите на Витоша” от П. К. Яворов, Володя в „Летене” от Оля Мухина, Генерала в „Четири чифта пагони” от Камен Донев. Записва участия и във „Великолепният рогоносец” от Фернан Кромелинк, „Мяра за мяра” по Уилям Шекспир, „Балкански синдром” от Станислав Стратиев, „Суматоха” от Йордан Радичков.

Полюбопитствах дали има интересна случка с публиката. „Да, когато през студентските ни години играехме „Полет над кукувиче гнездо” от Кен Киси на сцената на „Сфумато”, се случваше зрителите да реагират на някои сцени шумно, като малки деца.”

За бъдещите си творчески планове споделя, че би искал да се снима повече в киното. „Интересно ми е и ми се ще да работя в тази насока.” Сега обаче ще го гледаме в „Недадените” по БНТ1. А в през месец април му предстои премиера в Малък градски театър в пиесата „Посещението на старата дама” от Фридрих Дюренмат, където ще си партнира с актьорите Анета Сотирова, Иван Петрушинов, Веселин Мезеклиев, Пенко Господинов и др.

2294 | 01 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате