Картина на едно дългогодишно приятелство

26 апр 2013
Снимка: Калин Николов

Когато трима близки приятели, доказани професионалисти, известни лица от тв екрана и от театралната сцена, се съберат за общ проект, в който са освен изпълнители и продуценти, то крайният резултат се очертава да е опасно добър.

Именно такъв е случаят с премиерния спектакъл на Сатиричен театър „Алеко Константинов” в копродукция с Three Bears Entertainment (в състав: Владимир Карамазов, Захари Бахаров и Юлиан Вергов) – „Арт” от Ясмина Реза.

Пиесата на френския драматург е вече известна на театралната публика у нас. В момента се играе друга нейна версия в Малък градски театър „Зад канала” (с Владимир Пенев, Атанас Атанасов и Иван Петрушинов в главните роли). Приликите между двата спектакъла се ограничават до текста и силните актьорски превъплъщения, но разликите са в полза на „трите мечки”, ръмжащи в голямата пещера (сцена) на Сатирата.

Накратко, сюжетът на „Арт” се върти около трима авери – Серж (Захари Бахаров), Марк (Юлиан Вергов) и Иван (Владимир Карамазов). Единият от тях – Серж – си купува модернистично платно за 200 000 франка, но вместо ентусиазмът от покупката му да бъде споделен от най-близките му другари, те вадят наяве някои от недостатъците в характерите си. Новопридобитата скъпа вещ бързо става повод за началото на разгорещен спор помежду им, който доста се отдалечава от дебат на тема модерно изкуство. На повърхността излизат дълго премълчавани истини... Дали платното с размери 160 см/120 см, изобразяващо три бели линии на бял фон, няма да сложи край на едно 15-годишно приятелство? Това ще разберете, когато задължително отидете да гледате постановката.

Предварително трябва да сте наясно, че представлението е, така да се каже, пипнато "от – до". Действието се разиграва върху бяло платно, подобно на онова, за което става дума в пиесата, само че върху това актьорското трио нанася куп цветове с играта си, така че накрая картината на техния труд да е цялостна, завършена, достъпна за масовия вкус и разбираема не само за критиците, но и за обикновените зрители. Сценографията е дело на един от най-добрите в занаята Никола Тороманов, чието решение тук е да преобрази голямата сцена в семпло, но стилно и изглеждащо мащабно в размерите си арт пространство. Музиката на Калин Николов (също известно име в театъра) не „дави” спектакъла в звуци, а идва ударно и в точните моменти. Режисурата е на Антон Угринов, който чудесно се е вписал в дружния екип на представлението.

Що се отнася до тримата актьори в главните роли, а в случая и продуценти, личи си, че „Арт” е лично преживяване за тях. Още един позитивен спомен в дългогодишнито им приятелство на сцената и извън нея, досущ като онези снимки и видеа от миналото и настоящето им, придружаващи началото и края на постановката. Тук, освен актьорските си възможности, те разкриват и частица от личния си свят. И правят зрителите съпрачастни. Което от своя страна е приятно, мило и нещо, почти неслучващо се в родния театър.

1253 | 26 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате