Да отпразнуваме живота с танц!

29 апр 2013

На 29 април, от 19.00 часа, в залата на Русенската опера балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца със спектакъла на балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, хореография Петипа-Горски, сценография Иван Токаджиев, костюми Меглена Илиева.

Само два дни след триумфалния  гастрол на артистите в Дубай, русенската публика ще аплодира най-новия балетен спектакъл на Русенската опера.

В жизнерадостния и изпълнен с настроение балет „Дон Кихот” ще гостува звездната балетна двойка от Националния балет на Букурещ – Бианка Фота и Джиджел Унгуреану. На сцената ще се срещнем с изкуството на талантливите и неповторими артисти от Русенския балет Весела Василева, Галина  Христова, Елена Харалампиева, Малина Цекова, Емил Йорданов, Йордан Кръстев, Мариян Янков, Светослав Маринов, Милен Харалампиев, Георги Иванов, Драгомир Атанасов, Антон Иванов. В ролята на Амурчето – Станислава Караджова.
Участват солисти и кордебалет на Русенската опера.

29 април - Международен ден на танца

Винаги е приятно да си спомним, че този паметен ден бе учреден именно в България, на заседание на Постоянния танцов комитет при Международния театрален институт на ЮНЕСКО (1978 г.). Датата, разбира се, е символична – всяка година на 29 април празнуваме и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1927-1810), а светът отдава своята почит към вълшебното изкуство на танца.

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер, създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е «драма, написана с музика и въплътена чрез хореография»!

Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на балета по цял свят. Защото «Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!» - твърди Морис Бежар. Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото, е според него балетът.


Всяка година едно поздравление от световно признат хореограф и танцьор се разпространява в целия свят. Личността се избира от основателите на Международния ден на танца  - Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс – асоцииран член на ITI. Специалното обръщение за този ден цели да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат политически, културни, етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки – с един общ език – този на танца.


Автор на поздравлението тази година за Международния ден на танца е тайванският хореограф Лин Хуай Мин.

Ето какво е неговото послание към всички, които са посветили живота си на танца, към всички, които благоговеят пред най-изящното изкуство и към онези, които никога не са се докосвали до танцовата магия.

„Танцът е мощно изразно средство. Танцът разговаря със земята и небето. Изразява  нашата радост, страховете ни, желанията ни. Танцът е връзката с неосезаемото, но разкрива състоянието на духа, темперамента и характера на нацията.

Подобно на много култури по света, хората в Тайван танцуват в кръг. Техните предци вярвали, че Злото ще остане в кръга. С хванати ръце, те споделят своята топлина един на друг, превръщат я в една обща енергия. Танцът обединява хората.

Танцът е един мимолетен миг. Движенията изчезват, тъй както се появяват. Това е ценното. И това е метафората на самия живот. В тази цифрова ера непрекъснато се стремим да уловим движението и да го запазим в изображение. Сниманите движения са в милиони различни форми. Но те никога не могат да заменят движението, защото изображението няма душа. Танцът е тържество на живота.

Хайде, изключете компютъра, изключете телевизора и елате да танцуваме! Изразете себе си чрез божествения и уникален инструмент, каквото е Вашето тяло. Нека да танцуваме и да се понесем на вълните на собствените ни импулси. Уловете този скъпоценен миг!

Да отпразнуваме живота с танц!”

1173 | 29 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате