За „Паякът” без арахнофобия

25 апр 2013

По-лесно е, когато пишеш за премиерата на пиеса. Откриваш свои неща, анализираш, мислиш, тълкуваш. Няма опасност да се сугестираш от други мнения.
Ако ме попитате защо пиша тогава за „Паякът” със закъснение, ще ви отговоря: „Чак сега го гледах, за съжаление!” и не мога да не споделя.

На сцената са брат и сестра – сиамски близнаци, които след 29 години принудително съвместно съжителство решават да се разделят чрез операция. Вечерта преди събитието те празнуват рождения си ден. Очаквайки нещо ново и непознато, което крие риск – шансовете за оцеляване след преломната операция са 50 на 50, героите се впускат в спомени, разкриване на желания и мечти, споделяне на болки и огорчения.

Който познава авторите на текста и режисьори на спектакъла – Йордан Славейков и Димитър Димитров, ще се досети, че това не е пиеса за проблемите на сиамските близнаци. Двамата творци реализират толкова широкомащабно и многопластово пътешествие в душата, че в края на постановката зрителят се чуди как в една обикновена вана се разбълбукаха и размножиха толкова много проблеми, емоции, съдбовни решения, умело пресъздадени от актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова.

Обичам да ходя на театър, защото там винаги намирам нещо за самата мен – моя образ, моя антиобраз, моя живот, изводи за моя живот, промяна за моя живот. Моя... В „Паякът” откриваме и МОЕТО, и НАШЕТО съществуване. Ние, с нашия близък, а понякога и омразен човек, сме едно осмокрако... Самите ние сме „паякът” с порива си за свобода, със стремежа си към топлина и любов, с напористостта към независимост и с тъгата по обвързаност...

„Паяк” са и двамата автори – перфектен творчески тандем, работещ в синхрон и хармония. Изненадваща е младостта и обикновеността им, като се имат предвид големите успехи, които постигна пиесата им.

Постановката ще се играе в пет различни вечери, в пет различни театъра пред нюйоркчани през август в рамките на New York International Fringe Festival.

FringeNYC е най-големият мултиартистичен фестивал в Сверна Америка, където повече от 200 формации от цял цвят изнасят над 1200 представления .

Освен на фестивала двамата режисьори са поканени да участват и в Drama League Master Directing Intensive с благородната подкрепа на Фондация "Арт Офис" и Фондация "Америка за България".

А съвсем наскоро дойде и поканата от X юбилееен Международен фестивал за камерни театри и спектакли в малки форми "Славянский венец", Москва, юни, 2013.

Това е трети фестивал за "Паякът”, след като през 2011 г. взе участие в Международния фестивал на камерните театри и малките форми "Арт Окраина”, Санкт Петербург, Русия. На него актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза "най добра женска роля”, а постановката беше отличена като "най-добро представление/силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”.

Какво очакваме след „Паякът”?

Йордан Славейков: „В момента работим върху новата си пиеса „Двама” -  ние сме двама, винаги пишем двама, поставяме двамата, преподаваме двамата, но пиесата не е за нас. А когато се наложи Димитър да замине за два месеца в Пекин, писахме в реално време, пак двама, само че чрез скайп и гласови съобщения. Повече за нея - след представянето ѝ зад Океана...”

1104 | 25 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате