В Пловдив започна „Есенният салон на изкуствата“

08 сеп 2013

С впечатляващ концерт на „100 цигански цигулки” на Античния театър Пловдив откри „Есенен салон на изкуствата 2013”. Събитието е най-мащабният културен форум под тепетата и продължава до края на октомври. След лятното затишие сега градът кипи, всеки ден се случва нещо интересно и имаме богат избор от културни събития – със задоволство коментират пловдивчани.


Салонът включва в програмата си няколко фестивала, множество изложби и голям брой събития на открито. Нова функционалност за градските пространства като естествена сцена и приобщаване на разнородна публика – този подход е водещ при оформянето на програмата тази година.

Наред с традиционните „Сцена на кръстопът“, „Двама са малко, трима са много“, „Пловдивски джаз вечери“, Международен фестивал на китарата, „Дни на музиката в Балабановата къща“ в афиша са включени и видеофестивал „Фасада“, „Стрийт арт фест Пловдив, 2013“, множество инсталации и улични пърформанси.
През целия септември в няколко къщи в Стария град платна и скулптури излагат участниците в 41-вото издание на „Национални есенни изложби“. Седмицата на съвременното изкуство, която традиционно се провежда в Баня Старинна, тази година е обединена под мотото „Смущения в структурата“, а до края на септември Дружеството на пловдивските художници излага експозицията „15х5“ в залата на ул. „Гладстон“.

В театралния афиш на „Сцена на кръстопът“ особено внимание заслужава премиерата на постановката „Възвишение“ на Пловдивския театър, с която се открива фестивалът. Пиесата е по нашумелия роман на Милен Русков, а реализацията ѝ бе поставена на изпитание заради наскоро изгорялата голяма сцена на Драматичния театър. За щастие тези дни Дом на културата „Борис Христов“ (бившият Синдикален дом) получи окончателно разрешение за ползване след дългогодишен ремонт, така че „Възвишение“ ще се играе на новата му сцена и ще е първото театрално представление, поставено там.
Пак там, от 3-ти до 6-ти октомври, ще са концертите от „Пловдивски джаз вечери“, а на 7 октомври е премиерата на Take the ferry home – нов, самостоятелен албум на Константин Цеков, в който участват още Иван Лечев, Ивайло Звездомиров, Стефан Цеков, Михаил Йосифов, Васил Енчев и Веско Ешкенази.
За почитателите на рок музиката на Античния театър концерти ще изнесат легендарната група „Ейша“ с Пловдивския симфоничен оркестър и ФСБ, които представят „Вълче време“.
На 20 и 21 септември градът почти няма да спи заради фестивала „Нощ на музеите и галериите“, който се провежда за девети път. Обединени в направленията „Град и публични пространства“ и „Култура и клуб“, в Пловдив ще бъдат показани над 50 артистични проекта.

Пълната програма на „Есенен салон на изкуствата“ можете да видите ТУК.

1010 | 08 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате