Очаква ни „Нощ на театрите“

13 сеп 2013

Винаги се вълнувам много, когато успеем да „усвоим“ някоя хубава европейска традиция и инициативност в областта на изкуството и културата. От известно време, покрай кандидатурата за София за Европейска столица на културата през 2019 година, в тази сфера се радваме на изключително голямо раздвижване, събития, концерти, мероприятия, фестивали…

След като си направихме българско „издание“ на вълнуващата европейска традиция НОЩ НА МУЗЕИТЕ, провеждаща се в най-различни столици в цяла Европа, сега идва ред и на театрите. Тази събота, на 14 септември 2013 г. ни очаква първата НОЩ НА ТЕАТРИТЕ в България. Тя ще бъде част от „Европейската нощ на театъра“, случваща се от 5 години в различни европейски страни по идея на французойката Елеонора Роси. Първата проведена такава нощ е през 2008 година в Хърватска, а днес вече е ежегодно и чакано събитие в много европейски държави.

Както и самото име предполага, НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ не е просто едно събитие, посветено на театъра, то е една платформа, която обединява всички, които имат отношение към това изкуство, без ограничения или някакви бариери. Целите и задачите, които поставя пред себе си тази инициатива, са многообхватни, обширни и включват нуждите и на „двете страни на монетата“ – и публиката, и създателите на театрално изкуство. Идеята е да се създаде по-близък и тесен контакт между публиката и театъра, като се демонстрира случващото се зад сцената и живота в театъра; да провокира зрителите с нестандартни постановки; да привлече нови почитатели на изкуството; да представи различни продукции, които да промотират професионалната и аматьорска креативност; да създаде условия за обмен на идеи и опит на заетите в театралната сфера.
Участници в българската версия на това театрално преживяване са както почти всички държавни столични театри, така и независими малки театри, театрални работилници, Центърът за култура и дебат „Червената къща“, Софийският университет, НБУ, НАТФИЗ и други.


В официалния сайт на събитието може да се види цялата програма, която е наистина разнообразна и атрактивна. Голяма част от събитията са със свободен вход, останалите са с билети на цена между 5 и 10 лева. Инициативата може дори да бъде наречена „Денонощие на театрите“, тъй като първите събития стартират още в 11 часа на 14 октомври. През деня могат да бъдат посетени различни театрални уъркшопи, танцови уроци, „Отворени врати“ на различни театри, запознанства с импровизационния театър, а представленията започват от 19 часа, като последното стартира точно минута преди полунощ. Организаторите на инициативата в България – фондация Art Project и фондация Inform Bureau са подготвили и after партита за всички, които искат да продължат вълнуващата нощ до сутринта.

1078 | 13 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате