“Сердирикон” на “Жар театър”

27 сеп 2013
Снимка: Жар театър

Винаги ще съществува мост между театъра и реалността, между миналото и настоящето и огненият спектакъл "Сердирикон" на "Жар театър" прави този мост видим и осезаем. В този смисъл спектакълът, който бе представен на открито на руините при ротондата "Св. Георги" в сърцето на столицата, е приказна хроника на София, въображаема, но истинска със своето послание.

Мащабният театрален спектакъл с огън и пантомима върна руините при ротондата "Св. Георги" към древния им блясък. Духове от забравеното минало изплуваха от останките, за да припомнят на хората истории за богове и герои. Огънят бе в танца, в ритуала и в битките, с които душите на мъртвите герои доказват, че заслужават вечен живот в човешката памет.

"Сердирикон" не се осланя на друго осветление, освен огненото, и разказва митологичната история на София от друга гледна точка. Героите се изправят пред пагубната човешка страст и се опълчват срещу всичко в името на мечтата си. Надвиват враговете си, за да почерпят мъдрост от тях и предават своите уроци на поколенията векове след тях.

След миналогодишния си успешен огнен спектакъл "Ignis – Възраждането на София", "Жар театър" поддържа жив интереса си към историческото наследство на София. Все повече съчетаването на различни изразни средства и техники е водещо при създаването на спектакли, вдъхновени от митове и легенди. И резултатът е все по-неочакван. Освен българските актьори, в проекта участват и млади артисти от девет европейски и средиземноморски страни. Заедно преминаха през предварителните проучвания, лабораторната работа и изработката на костюми и реквизит.

 

/БГНЕС

990 | 27 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате