Нов поглед върху операта “Аида”

11 окт 2013

Софийската опера приветства с добре дошла в репертоара си новата и различна по стил и естетика постановка на операта "Аида" от Джузепе Верди, под режисурата на световноизвестния аржентинец Уго де Ана.

Това каза маестро Пламен Картало по повод предстоящата премиера на операта "Аида" и официалното откриване на Сезон 2013 – 2014 г. в театъра на 15 октомври, съобщиха от операта. "Постановката е копродукция с театър Арена ди Верона, който тази година чества 100 годишнината си като оперен театър. На него са пели много от големите български оперни певци и затова сътрудничеството между двата театъра, което се случва за първи път, е толкова важно за нас", подчерта акад. Карталов.

Режисьорът и сценограф Уго де Ана подчерта, че е особено горд от сътрудничеството си със Софийската опера, тъй като е слушал много за театъра от големите имена, като Никола Гюзелев и Гена Димитрова, с които е работил. "Операта "Аида не е само зрелище. Тя е всъщност и една интимна опера, където са особено важни отношенията между действащите лица. И тук, както и в останалите свои опери, за Верди основни понятия са свобода, диктатура, народ, родина, както и противопоставянето на църковна и политическа власт", каза още Уго де Ана.

"По-трудно за мен беше да работя с балета, отколкото с артистите", обясни от своя страна Леда Лойодиче, автор на хореографията в "Аида". "Причината за това е, че движенията на балета в операта не са чисто хореографски, с тях се предават емоции", допълни тя.

Маестро Ерих Вехтер, новият главен диригент на Софийската опера и балет, сподели, че характерното за операта "Аида" е музикалният език, насочен към психологическото развитие на героите, особено в дуетните изпълнения. "Музикалният език, който Верди прилага в операта "Дон Карлос", в операта "Аида" става още по-изтънчен", каза още Ерих Вехтер.

Следващите представления на "Аида" са на 16, 17, 18, 19 октомври от 19:00 ч., на 1 и 2 ноември от 19:00 ч. и на 3 ноември от 16:00 ч. Билети се продават на касата на Софийската опера и балет (ул. "Врабча" 1,), на касите на EasyPay, on-line чрез EPay, както и в разпространителската мрежа на Eventim.

 

/БГНЕС

928 | 11 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате