“Сухишвили” плениха софийската публика

26 ное 2013

Искри и дим, излизащи под удара на звънтящите саби, главозамайващи подскоци и завъртания във въздуха, както и неповторими костюми. Това са само част от нещата, с които "летящите грузинци" от "Сухишвили" плениха софийската публика.

Националният балет на Грузия приключи четиридневното си турне в България с двучасов спектакъл в Зала 1 на НДК, а преди това шоуто премина с не по-малък успех и през Русе, Велико Търново и Пловдив.

Почитателите на "Сухишвили" в София имаха възможността да наблюдават танци, в които движенията на цялата трупа бяха в унисон, сякаш танцьорите са едно цяло. При това танцьорите представят своя репертоар без палци и туфли, което допълнително усложнява задачата им.

Българската публика имаше възможността да се наслади на едни от най-известните танци на "летящите грузинци" или "най-доброто шоу на Бродуей", както още ги наричат. Танцът "Хоруми" е визитната картичка на балета. В него "Сухишвили" представят битката с турците и татарите, в която със зашеметяваща скорост и завъртания се размахват саби, изработени от стари грузински майстори.

Обратно на динамиката при мъжките танци, "Самая" показа женската деликатност и красивите костюми в средновековен стил, обшити със скъпоценни камъни. С дългите си рокли балерините изглеждаха, сякаш ходят по вода, движейки се по сцената с малки, но бързи стъпки. "Самая" е женски танц, разказващ за времената, когато Грузия достига най-големия си възход – при управлението на царица Тамара.

Забележително бе и редуването на по-динамични с по-деликатни танци, а смяната на ритъма и мелодията задържаше вниманието на публиката в НДК.

Във втората част на спектакъла танцьорите от "Сухишвили" изненадаха с българските носии и народния танц, който пресъздадоха в стила на балета под звуците на българска музика. Последва и "Самани" – танц, показващ движенията на грузинските амазонки – кавказките жени-воини.

Определяният като "най-добрият танцов ансамбъл в света" грузински състав "Сухишвили" е основан през 1945 г. В италианската "Ла Скала", танцьорите са извиквани на бис 14 пъти след края на само едно представление, което представлява рекорд. За 68 години формацията изнася над 10 хиляди концерта в 88 държави на пет континента, а публиката ѝ надхвърля 50 милиона души.

 

/БГНЕС

959 | 26 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате