Има ли нужда светът от мъже?

19 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Всяка от нас има поне една „поизтървала влака“ приятелка, която не пропуска повод да измрънка недоволно: „Ама къде изчезнаха тези мъже? Накъдето и да се обърна, само жени, жени, жени… На работа – жени, в кафенетата – жени, в кръчмите и хотелите – пак жени! А мъжете? Къде изчезнаха мъжете???“ Сподавяйки гузно и отпъждайки решително ехидните си мисли от сорта: „Хората като се жениха, ти къде бля?“ и „Чакай още принца с белия кон, чакай…“, решавам да помисля по въпроса. 

 

Имаме ли наистина основания за тревога?

Мъжете са странни същества. Боят се панически от зъболекар, от оплешивяване и от това, че любимият им отбор може да не се класира в Шампионската лига. А изобщо не се замислят, че всъщност се намират в състояние на деградация, която може да доведе до пълното им изчезване.


Ако се огледаме наоколо, ще открием, че човечеството се е разположило, повече или по-малко удобно, на двата полюса на разнополовостта и отдавна е раздало картите. Малко несправедливо, обаче: мъжете първи са получили правото за гласуване и вече са заели най-изгодните позиции. Но от друга страна, четирите хиляди думи, които произнася мъжът на ден, в никакъв случай не могат да се сравнят с тридесет и петте хиляди думи, които е способна да избълва една жена. Нима възпятата от музите мъжка сила ще се окаже само мит?
Професор Стив Джоунс, ръководител на Катедрата по генетика, еволюция и опазване на околната среда в University College London, лектор на BBC и телевизионен водещ, в книгата си „За произхода на мъжете” представя техния образ по твърде шокиращ начин. Счита, че те не са нищо друго, освен безволеви жертви на половото си влечение, паразитиращи върху самката и стремящи се единствено към видовото си оцеляване. Освен това той е твърдо убеден, че мъжете са заплашени от изчезване.

И за всичко това е виновна, представете си, Y-хромозомата!

Погледната под микроскоп, тя прилича на усукано природно недоразумение, в сравнение с елегантната и огромна женска Х-хромозома. X-хромозомата е застанала здраво и уверено на двата си крака, докато Y-хромозомата се крепи само на един, при това твърде нестабилно и едва запазвайки равновесие.
Y-хромозомата е „генетично кошче за смет“, признава професорът. С всяко ново поколение гените се подлагат на мутации и в генотипа на човека се натрупват грешки. От всички хромозоми точно Y-хромозомата съдържа най-много вредни мутации.
В Y-хромозомата само един ген отговаря за пола на детето. Той се нарича SRY (от англ. Sex Determining Region of Y – определящ пола участък от Y-хромозомата) и се активира през 7-та седмица от развитието на зародиша. В клетъчното ядро на бъдещия мъж вместо втора Х-хромозома се съдържа по-късата Y-хромозома. Тя представлява само 1/50 от целия геном. Понеже не ѝ стигат сили да се съпротивлява, губи способността си за регенерация и продължава да намалява. Днес големината ѝ е около 1/3 от тази, която е имала преди 300 млн. години. От този печален факт професорът стига до извода, че това, което за мъжете е най-важното, а именно съхранението на вида, се обръща срещу самите тях и че в хода на еволюцията те са обречени на измиране.

Но дегенерацията на мъжете не се изразява само с намаляването на Y-хромозомата.

И генетици, и социолози, и психолози единодушно твърдят, че мъжете са на ръба на изчезването. Те боледуват по-често, по-трудно се обучават, имат по-голям проблем с разбирането на моралните категории. Средностатистическият мъж живее 8-10 години по-малко от жената. Той страда по-често от инфаркт, защото, за разлика от нея, не притежава естрогенната защита, която предпазва сърцето ѝ, благодарение на увеличеното освобождаване от азотни окиси, които отговарят за разширяването на кръвоносните съдове. А мъжете също се нуждаят от такива азотни окиси, особено по време на секс.
И при двата пола сексуалното влечение се пробужда благодарение на хормона тестостерон, който при мъжете е в повече. Този хормон управлява не само сексуалното поведение, но и агресивността. А прекалената агресивност води често до преждевременна смърт.

Мъжете 3 пъти по-често развиват зависимост от никотин, алкохол и наркотици, в сравнение с жените. Техният нездравословен начин на живот отслабва имунната им система, която трудно се бори със свободните радикали, повишаващи риска от ракови заболявания.

От това следва, че природата толкова старателно и последователно се опитва да отстрани мъжкия пол от човешката популация, че не можем да не се запитаме с тревога – имат ли изобщо шансове мъжете да оцелеят, или ще изчезнат също като динозаврите? А може би трябва да ги включим в Червената книга на застрашените видове?

9889 | 19 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

7 коментара

 • 2012 11 21 #1
  monique15   

  Абсолютна идиотщина.

 • 2012 11 23 #2
  Касита   

  Кой поръчва статиите?

 • 2012 11 23 #3
  Адриана Ангелова   

  Никой. Авторите сами избират по какви теми да пишат.

 • 2012 11 24 #4
  Зояяяя   

  Като развитие определено има нужда много повече от мъже,отколкото от жени.

 • 2012 11 26 #5
  vesy_evi   

  по принцип без значение дали ви харесва или не, това са реални научни факти, сега друг е въпроса дали от това следва, че мъжете ще изчезнат....

 • 2012 11 27 #6
  Адриана Ангелова   

  Искрено се надявам да не изчезнат... поне докато съм жива :D

 • 2012 12 21 #7
  Божидар Цендов   

  Ха ха ха ха ха ха ха ха. Някои автори яко ги тресе алиенацията.....

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате