Кога семейните отношения се пропукват

23 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu/profile/alexbruda

В живота на семейните двойки има периоди, в които корабът на брака сякаш всеки момент ще се разбие в подводните камъни на действителността. За да предотвратим опасността от развод, добре е да се въоръжим със знания за кризите в отношенията.

 

Когато отмине страстта, остава спокойната любов...Пикът на любовните и романтични страсти не продължава вечно – рано или късно меденият месец в отношенията между съпрузите свършва и започва периодът на охлаждането.
Това е времето за проверка на дълбочината и продължителността на чувствата. Именно в този период се развеждат онези, които са свикнали да взимат от живота само максималното и не са съгласни с компромисите на спокойното съществуване, без безумни страсти и ежеминутни дози адреналин.

Когато не стигат парите...Тогава започват взаимните упреци и обвинения. Ако работи само мъжът, а жената стои вкъщи, той може да се почувства като банкомат.
Ако работи жената, а мъжът седи вкъщи, ситуацията влияе негативно на самооценката му и е възможно да провокира изневярва от негова страна - за да се почувства отново мъж, да си докаже, че още става нещо от него.
Завишените материални изисквания към партньора също рано или късно водят до раздяла.

Изневярата...
Изневярата е предателство. Не всеки човек може да намери сили да прости, приема го за унижение и оскърбление на личността.
Колкото по-силен е характерът на измамения и колкото по-слаби са неговите чувства, толкова по-вероятно е да се стигне до разрив.
Но ако любовта му е по-силна от самия него, дори да не прости, той ще остане и ще изтърпи жестокия удар по чувствата и достойнството му.

Раждането на дете...
Бременност, раждане, следродов период, първите години на малкото същество – години на огромен стрес и за двамата съпрузи.
Ако мъжът е лишен от съчувствие и не може да усети настроението и състоянието на жената, поведението му ще провокира постоянни кавги и изясняване на отношенията.
Бременността и раждането са голяма радост в живота на жената, но са свързани и с много неприятни усещания, а понякога - непоносими страдания. В такива моменти жената е уязвима и за нея е изключително трудно да наблюдава доволната, нищо неразбираща и лишена от съчувствие физиономия на бащата.
Мъжете не разбират или не желаят да разберат (за някои така е по-удобно) предявените към тях изисквания и изобщо, много от безотговорните самци предпочитат процеса на оплождане, но не и да имат лично участие в отглеждането на посадените „семенца”.
Такива двойки не издържат кризите, свързани с появата на малкото човече и се разпадат.

Загуба и смяна на работата, рязък скок в кариерата...
Колкото и да е странно, не само загубата на престижна работа може да доведе до охлаждане на съпружеските отношения, но и стремителното изкачване по стълбата на кариерата или големите успехи в бизнеса.
Проблемът е там, че докато единият бързо расте професионално, а другият тъпче на едно място, разривът между тях се превръща в непреодолима пропаст. Помислете за бившите първи жени на успешни бизнесмени. Защо са изоставени? Просто в един момент са престанали да отговарят на новите, завишени изисквания към жената, достойна да стои до тях.
Никога не се отказвайте и не спирайте развитието си, поддържайте се един друг нагоре.

Излизане в пенсия...Често се случва така, че жената, която цял живот е търпяла мъжа заради парите, връзките и възможностите му, изведнъж осъзнава, че напразно е пропиляла живота си.
Тогава жените започват стремително да се реализират и ако съпругът им пречи в това начинание - спокойно се разделят с него.

 

Как да съхраним семейните отношения?

  •  Още преди брака или съвместния живот се постарайте да се опознаете един друг, разберете всичко относно възгледите си за брака, разпределянето на задълженията, броят на децата, политическите възгледи, духовните и материални ценности, отношенията с родителите, евентуалния съвместен живот с тях...
  • Обвързвайте се по любов, но не и само по страст. Страстта преминава след половин-една година, а любовта може да продължи цяла вечност. За да не се налага да лепите отношенията в критичен момент, стремете се да пазите любовта си цяла.
  •  Научете се да прощавате, съчувствате и да правите компромиси един на друг, малки взаимни отстъпки...
  •  Намерете време само за вас. Разхождайте се заедно, ходете на кафе, кино, театър, не забравяйте за подаръците и романтиката даже и след 25-годишен съвместен живот.
  •  Отнасяйте се към партньора си така, както бихте желали той да се отнася с вас.
16405 | 23 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате