Свекърви и снахи

23 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Вечната вражда

Млад мъж намира жената на мечтите си и я моли да се омъжи за него. Предлага на майка си да се запознае с годеницата му. Същата вечер се появява в къщата ѝ с три красиви млади дами. Те всички сядат на дивана, говорят и се опознават помежду си. В края на вечерта, младият мъж пита майка си:
- Добре, мамо, позна ли коя е жената, за която искам да се оженя?
Без никакво колебание майка му отговоря:
- Тази в средата.
Младият мъж е поразен:
- Как разбра?!?
- Не я харесвам! - отговорила тя.

Всички знаят вицове за свекървите, има стотици такива. Но какво кара жените да ги разказват, да се смеят и в екстремни случаи да имат желание да удушат свекървите си? Това, че шегите и вицовете за свекървите са повече факт, отколкото измислица.
Още при първите срещи, снаха и свекърва се превръщат или в приятелки, или обратното /и най-често срещаното/ - във враждебни същества. И за двете става ясно, че ще трябва да си поделят обичта на един мъж - син и съпруг.
Най-важното нещо в живота на всички майки са децата им. Раждането им, грижите за тях, желанието и усилията да ги възпитат и образоват, закупуването на първата кола... списъкът е безкраен и всичко това те правят с цел децата им да са щастливи, осигурени и готови да се изправят пред света.

След това идвате вие...

Независимо дали сте мозъчен хирург, първата жена-астронавт на Луната, милиардер, сервитьорка... за свекървата сте непозната. Тя не знае нищо за вас и няма да гори от желание незабавно и лесно да предаде детето си във вашите ръце - на вас, която поемате функцията на жената и домакинята в семейството.

Какво да кажем за снахите:

Всички, които имат майки, независимо дали взаимоотношенията им са перфектни, или не, знаят дълбоко в сърцата си, че те са тези, които най-много се безпокоят и правят това, което смятат, че е най-доброто.

Важно е да виждате майката на партньора си в същата светлина като вашата собствена майка. Защото тя не е просто "онази стара чанта", която иска да си вре носа в живота ви. В повечето случаи, тя се опитва да ви предложи знания и опит, които е натрупала при отглеждането на децата си, с надеждата, че ще ви помогне.

Какво може да се направи от двете страни, за да се чувстват по-комфортно?

Към снахите:

 

Защо не направите списък с нещата, с които свекърва ви може да ви помогне? Поинтересувайте се дали желае и ѝ предоставете възможност да се изяви, като внимателно поставите граници. Така ще я накарате да се чувства полезна, а не отблъсната, което не е приятно усещане за никого и същевременно ще държите контрола.

Опитайте се да не критикувате това, което прави, а оценете какво е свършила и обяснете начина, по който бихте предпочели да го прави в бъдеще.

Покажете ѝ, че разбирате, че се опитва да помогне, но се уверете, че тя знае къде е границата между помощ и намеса.
Интересувайте се от здравето ѝ, от ежедневието ѝ или проблемите ѝ.

Не бъдете преднамерени. Дайте шанс на отношенията ви. Опитайте се да опознаете майката на съпруга си, преди да я обявите за враг. Всички онези неща, с които са ви привлекли мъжете до вас, са били изграждани от майките им в течение на много години преди да ги срещнете.

 

Към свекървите:

 

Не забравяйте, че вашата снаха е жена на сина ви. Харесва ли ви или не, той я обича. Критикувайки я пред него ще нараните чувствата му, заплашва да развалите отношенията си и като цяло, ще ви направи да изглеждате дребнави.

Конфликтът между снахите и свекървите се задълбочава с появата на внуците. По-голяма част от него е естественият инстинкт за контрол над най-важната работа - грижата за семейството. За една свекърва е трудно да престане да бъде родител и ролята естествено се прехвърля върху внуците. За младата майка, която се учи на много и нови родителски умения, е нужно да бъде решаващ авторитет и да е почитана.

Първото правило за създаване на гладки отношения със снахата и нейните деца е да се научите да играете по нейните правила. Уважението към родителския ѝ стил е от ключово значение за добрите ви взаимоотношения, защото тя дава най-доброто от себе си.
Помнете: докато не ви поиска съвет се въздържайте да ѝ предлагате такъв.

Към двете:

 

Децата са на първо място. Всяка от двете страни е съгласна с това, но концепцията понякога се губи в дребните проблеми. Децата се учат на ценности от двамата си родители, бабите и дядовците. Уверете се, че вие сте пример за подражание на съчувствие и уважение.

7326 | 23 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате