Развод по взаимно съгласие?

04 окт 2012
Снимка: .sxc.hu/profile/mari171

                Българите се развеждаме по два начина: по общия ред или по взаимно съгласие. Незнайно защо, процентът на разводите по общия ред е по-голям. Не е ясно и за какво говори това, но едно е сигурно – разводът по взаимно съгласие е песен в сравнение с другия. Нещата се случват бързо и с много по-малки разходи, като всеки може да си хване пътя възможно най-недокоснат от сложни и дълги съдебни процедури.


                И в двата случая съдът излиза със съдебно решение, но при разводa по общия ред, страните установяват обстоятелствата довели до непоправимия крах на брака, например: имуществените последици от развода, родителските права над  децата, издръжката, ползването на семейното жилище и др., събирайки и представяйки доказателства пред съда (т.е. всички кирливи ризи са на масата и няма скрито–покрито). А при разводът по взаимно съгласие мотивите за прекратяването на брака не се разглеждат. В този случай достатъчно е, че волята на развеждащите се е такава, като това спестява ровенето в личния им живот. 


Няколко неща, които трябва да свършим, ако сме решили да стиснем ръце с бъдещия си бивш партньор и да избегнем спора и униженията:

 


Намерете си адвокат. Няма да се разминете без него. Доста хора смятат, че тъй като в интернет вече има информация за всичко, ще могат да се справят сами. Дълбоко се съмнявам. Затова просто си наемете адвокат  и след като разговаряте с него, отидете на вечеря в любимия си ресторант – вече като приятели.


 Направете си папка, в която da съберете всички документи, които ще са ви необходими, като удостоверение за граждански брак, актовете за раждане на децата, документи на семейното жилище (нотариални актове или договори за наем) и друго общо имущество, както и всичко, което адвокатът ви е поискал. Добрата организация в ситуация като тази улеснява много неща.
Излишните нерви в последния момент не водят до нищо добро.


 Адвокатът ще ви изготви молба до районния съд, в която ще изрази волята ви и ще поиска постановяване на развод по взаимо съгласие. Ще изготви и споразумение. Ако всичко е наред с молбата и приложенията към нея, съдът ще ви призове на заседание. И двамата трябва да присъствате лично на заседанието, защото при неявяване на някой от вас, съдът ще приеме, че неявилият се вече не иска да се развежда и най-вероятно ще прекрати делото. На това заседание ще трябва да потвърдите волята си за прекратяване на брака и след като го направите ще се пристъпи към разглеждане на споразумението. Ако то е пълно, отговаря на изискванията, в интерес е на децата и съответства на закона и морала, съдът ще постанови решение. Ако обаче в споразумението има пропуски или интересите на децата не са защитени, ще ви бъде даден срок да отстраните недостатъците. Срокът трябва да бъде спазен, иначе делото ще се прекрати.


               След като всичко мине и вече сте щастливо разведени хора, направете нещо хубаво за себе си. Отпразнувайте светлото бъдеще и свободата подобаващо и не забравяйте, че независимо дали имате деца или не, културата в общуването между бивши партньори е важна най-вече за самите вас. Дръжте се достойно и с вяра в себе си.


 

4030 | 04 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате