Сексът в семейния живот

22 май 2013
Снимка: SXC.hu

Всички приказки свършват със сватбата, но нито една от тях не започва с нея. Случайност някаква или просто намек от мъдрите предци за това, че в семейния живот няма нищо приказно?
С всеки изминал ден брачните отношения се изтъркват. Особено силно това важи за секса. Дали е възможно да се яде едно и също ястие всеки ден в течение на една година, на пет, на двадесет? А цял живот?


Сексът през първата година

Когато двойката започне да живее заедно, сексуалните им отношения са най-малкият проблем. Те се получават от само себе си, автоматично. Повечето хора встъпват в брак на достатъчно млада възраст, когато хормоните бушуват и кръвта кипи. Младоженците още катерят социалната стълба, тепърва започват да трупат материални ценности и единственото, което със сигурност не им липсва, е физическа привлекателност и високо либидо.

Обикновено след сватбата сексуалните отношения остават същите, както и по-рано, само се осъществяват в по-комфортни условия. Влюбените вече не се измъчват да търсят удобно място и време за интимните си срещи. Родителите не протестират, че някой от тях нощува в дома на другия.

Казано накратко – първата година от брака е посветена на задоволяване на сексуалните нужди и фантазии на партньора, потребността един от друг заема цялото сексуално пространство.


А след 3 години?

Обикновено наричат втората година от брака година на нежността. Партньорите са разбрали много неща един за друг, а това само по себе си помага много за разкрепостяването на отношенията. На практика това е златният период в семейния секс, защото се основава на луда страст и тиха, нежна любов. Но в същото време пълната разкрепостеност не винаги е полезна за добрия секс, защото свободата в поведението не се ограничава само в леглото. Наяве започват да излизат и неособено красивите човешки навици и привички, не съвсем еротичните моменти и битовизми от ежедневието и т.н.

След третата година лудата любов се укротява и успокоява, започва да се появява досадното чувство, че „си хванат завинаги“.  Всичко е ясно и разбрано, любовният роман е изчетен от кора до кора, вече знаеш той как ще те погледне, какво ще каже… И с ужас започваш да се запитваш какво ли следва още. Въпросът „Дали хората, които са женени от 20 години все още правят секс?“ в съзнанието ти звучи като въпроса „А дали на Марс има живот?“. И изобщо, какво означават всички тези мисли? Нима любовта си отива?

Отива си. Но не любовта, а страстта. Учените отдавна са стигнали до извода, че животът на влюбеността е кратък, а ако трябва да бъдем по-точни, тя рядко преживява повече от три години. Точно толкова време може да се задържи в човешкия организъм повишено нивото на допамин, норадреналин, пролактин, гонадотропин и окситоцин. Именно на тези хормони се дължи онова особено чувство, което кара коленете да омекнат, пулсът да се учести, сърцето да затупти силно, а в корема да запърха рояк пеперуди.

Според социолозите два от три брака не преминават тригодишния праг и хората се разделят. А и на практика разводът е неизбежен, ако не ги свързва нищо друго, освен страстта.

А след 5 години?

Петгодишният секс е най-добрият индикатор за съвместния живот. Сексът не съществува само по себе си, той е важен, но е само част от отношенията между съпрузите. И ако двойката няма общи теми за разговор, а погледите на мъжа към жена му са пълни с досада, това едва ли ще я накара да разцъфти и да даде всичко от себе си в леглото.

Обикновено през този период мъжете упорито отказват да забележат новия парфюм или новите обувки на съпругата си и изобщо не показват най-доброто от себе си. Нали помните стария виц, в който жената се появява с противогаз пред мъжа си и го пита не вижда ли някаква промяна в лицето ѝ, а той отбелязва равнодушно: „Да бе, оскубала си си веждите.“

Чудно ли е тогава, че жената започва да се стреми да излиза по-често навън? Не, не защото е решила да си хване любовник. При повечето от нас за такава стъпка е нужен много по-сериозен повод. Тя се стреми само към нови впечатления, нова атмосфера. Ненапразно се говори, че мъжете обичат с очите, а жените – с ушите. Затова жените обичат да четат любовни романи, представяйки себе си в ролята на главната героиня, а мъжете предпочитат да гледат порно, където няма нужда от въображение, за да се разбере кой кого колко пъти и в каква поза е обичал. С две думи, петгодишният брак е етапът, през който особено ярко се проявява христоматийната и глобална разлика между двата пола.

Жена, която е получила потвърждение за своята привлекателност извън дома, бърза да се прибере обратно в съпружеското легло. А мъжът, когато получи аванси навън, по-скоро ще се втурне към мястото, откъдето са дошли. И често там му харесва повече, защото намира нещо ново, примамливо, а освен това и го гледат с възхищение…

Социологически изследвания над двойки, живеещи заедно над пет години, показват, че значителна част от съпрузите започват странични любовни връзки с една-единствена цел – да разнообразят и разчупят сексуалните си отношения. Те не се канят да напускат половинките си, не се поддават на фатален чар, не се опитват да преобърнат живота си на 180 градуса. Те просто лекуват сексуалните си проблеми.

Най-често неудачно. Защото тази диагноза е погрешна. Опитват се да оправят отношенията си извън семейната спалня, а това рядко завършва с добър резултат. Затова сексолозите съветват на този етап партньорите да се отдадат на общо хоби, да си устройват изненади, да пътуват по-често извън града или страната. Все пак, правенето на любов между едни и същи стени може да писне на всекиго.

А след 10 години?

Сексът сам по себе си след десетата година на брака търпи значителни промени. Учените са установили, че за толкова дълъг период от време у човека се променят и границите на ерогенните зони, и начините на реагиране на организма на сексуалните дразнения. Да не говорим пък за промяната във фигурата…

Затова десетте години могат да се нарекат етап на повторното завоюване. А от това, как ще завоювате отново своята половинка и ще успеете ли изобщо, зависи и качеството, и количеството на секса.

А след 20 години?

При такъв значителен семеен стаж сексът дори да не е изпаднал на десето място в отношенията, значи се намира някъде близо до тази позиция. Специалистите обичат да говорят за намаляване на тестостерона, за женски климакс и как на фона на такива промени на хората не им е до секс. Но на практика не всички попадат под обобщените резултати на изследванията. При някои и тестостеронът се запазва достатъчно висок чак до дълбока старост, и чувствата не са погребани. Като цяло това са активните хора, тези, които се грижат за физическата си форма. Иначе няма как да се обяснят случаите на късно майчинство и бащинство. А как стават децата, всички знаем...

Главното е да не забравяме, че що се отнася до сексуалните отношения, не всичко е подчинено на времето. Има и такава порода хора, които могат да измамят годините и периодично да се влюбват в собствените си половинки. Те са способни да предизвикват периоди на страст няколко пъти в течение на целия си съвместен живот. И през всеки от тях да започват връзката си отначало и като за първи път.

7914 | 22 май 2013

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

  • 2013 06 13 #1
    happynesss♥   

    Мила,говориш абсолютни глупости.Засрами се и не плаши момичетата.Пък ти каквото искаш прави!

  • 2013 08 23 #2
    gergana1963   

    МНОГО ТОЧНО Е НАПИСАНО И Е САМАТА ИСТИНА.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате