Развод. Или “Кой ме би по главата навремето?!”

20 окт 2012
Снимка: manwifeanddog.com

Голяма част от нас нямат ни най-малка представа какво и защо се случва. За други е дългоочаквано връщане към свободата. За трети е страдание, примесено с очакване и надежда за бъдещето. Каквото и да е, явлението „вече не сме заедно” е болезнено, досадно, обидно, сладко, тъжно или просто начало. Бракът е игра, която никой не обича да губи. Разводът също.

Какво е разводът?

Най-тъпото и същевременно най-хубаво нещо, което може да ни се случи (точно като бракът).  Ако не можете да приемете, че вече не сте обичани, отидете на психоаналитик, той ще помогне. Ако не успее – сменете го! Ако и той не успее – опитайте с приятелите си и доверието в себе си. Там  е разковничето.
Говорете със себе си! Независимо какво се случва в живота ви, трябва да знаете, че човек се ражда и умира сам. Така че, говорете си смело... за предпочитане наум, когато не сте сами. Ако раздялата ви с някого е обременена от шаблони, махнете с ръка (колкото и да ви боли), помислете за собственото си его (да, его!) и се концентрирайте върху бъдещето. Именно, илюзорното бъдеще. Това, което вие сами ще изградите. Ако ви стиска! Ако не – потъвайте надолу. Също е често срещан вариант (обикновено е съпроводен от самосъжаление, розови хапчета и пълна заблуда , траеща кога кратко, кога не толкова).

                 Ако всички горепосочени неща се случват на територията на Република България, помислете добре! Разводът по взаимно съгласие е интелегентен, великолепен начин да  спасите душата и достойнството си. Ако сте неспособни да комуникирате по правилата на играта – хвърлете се в адската река на развода по общия ред. Защо пък не?! Може да ви олекне. Ама няма, да знаете. А може пък и да стане! Знае ли човек?! Хората са различни (най-широко разпространената заблуда в света!).

И така, вариантите са два -  развод по общия ред и развод по взаимно съгласие.

Разводът по общия ред ще ви накара да съжалите, че изобщо някога сте се бракували. Освен лепкавото усещане за бракувани взаимоотношения, ще ви осигури и доста загубено време, грозни ситуации пред чужди хора, и не на последно място – отънял портфейл.

Ако, обаче, сте решили да се хванете на това хоро, имайте предвид няколко основни неща, с които да се съобразите. 

  • "Дълбоко и непоправимо разстройство на брака” се казва пиесата, в която ще участвате. Ако вие сте в главната роля и сте твърдо решени, че този брак не ви изнася повече, трябва със замах да пуснете искова молба. Това, както и много (наистина много!) други последващи действия, изискват вещата намеса на адвокат. Намерете си добър!
    Ако случайно брачният ви партньор ви е изпреварил и разберете, че ще се развеждате, направете същото – обадете се на адвокат!      
  • Помислете върху всичко, което ви тормози в този брак и го обсъдете подробно с адвоката си. Не пропускайте нито едно основание, защото именно на това ще се изгради ролята ви в съда. Няма да имате много шансове, така че мислете! Адвокатът ще реши кое е от полза за вас. Щом стигнете до момента със събирането на доказателствата, бъдете максимално мобилизирани. На война като на война!      
  • Тъй като ще се разглеждат и въпроси за родителските права, издръжка, семейно жилище и др., бъдете напълно наясно със себе си. Не забравяйте, че ако сте ответник и развода ви е поизненадал, има срок, в който съдът ви дава право да изложите и своите претенции. По време на състезанието в съда, бъдете подготвени за нанасяне/поемане на всякакви удари под и над кръста. Какво да се прави, хора сме, за съжаление!      
  • Когато цялата епопея приключи, съдът ще се произнесе с решение. То може да бъде обжалвано и така да се понесете към следващата инстанция. И така нататък...
    Когато решението на съда влезе в сила, вече сте свободен човек! Имайте предвид, че присъденото с решението е задължително, т.е. не се ослушвайте, а спазвайте правилата описани в решението, за да не се стига до по-драстични мерки, каквито законът позволява.

Помислете добре кой начин да изберете за разбракуването си, но ако има макар и малък шанс да се разберете с „онова”, по-добре заложете на развода по взаимно съгласие. Ако пък не – купете си бутилка хубаво червено вино, изпийте я и хич да не ви пука!

9512 | 20 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате