7 принципа на успешната връзка

23 окт 2013
Снимка: scx.hu

Интимните отношения понякога са доста сложни и не е съвсем ясно как да предпазим връзката си от проблеми, но за щастие Джон Готман, който оглавява Института по психология на семейните и брачните връзки, е извел 7 принципа, които биха могли да запазят и да спасят семейното щастие.  

1. Подобрете „любовните си карти“

Емоционално интелигентните двойки са запознати добре с интимния свят на другия. Знаят кои са най-важните събития от миналото на половинката си и не спират да се интересуват от фактори като емоционално състояние, страхове, надежди, мечти, защото винаги има и още нещо за преоткриване. Той например знае какво е мнението ѝ за шефа, а тя за неговия страх да не заприлича твърде много на майка му. Те знаят какви са целите, тревогите и надеждите на другия, подкрепят се взаимно и това ги води напред.

2. Естествена привързаност и възхищение

Взаимните привързаност и възхищение са два от най-важните елементи за успешна и продължителна връзка. Ако не вярвате, че вашият партньор е достоен за уважение, то тогава накъде вървите? Ако често си напомняте качествата на партньора и изразявате своето възхищение и привързаността си към него с думи и действия, ще предпазите брака си от разпад. Също така е хубаво да се постараете проблемите във връзката да остават вкъщи, защото ако в момент на афект започнете да се оплаквате от него, а всъщност съвсем не е толкова лош, уронвате авторитета му, а това не е здравословно нито за вас, нито за него, нито за връзката като цяло.

3. Обърнати един към друг

При сериозните връзки хората периодично си поставят очаквания относно вниманието на партньора към тях, чувството му за хумор и подкрепата му. В зависимост от тях те или се сближават, или се отдалечават един от друг. За да има стабилна емоционална връзка, романтика, страст и дори добър сексуален живот, е важно партньорите да са обърнати един към друг, да правят неща, които ги сближават и да избягват тези, които ги отдалечават. Разговорите са в основата на всичко, затова е хубаво и двамата да умеят да си служат с думи, за да опишат това, което чувстват, и да намерят изход от всяка една ситуация. Ако всеки се затвори в себе си, това е сериозен признак за отчуждаване. 

4. Позволете му/ѝ да ви повлияе

Най-щастливите и най-стабилни връзки са тези, в които няма борба за надмощие от страна на единия партньор. В случай на несъгласие по даден въпрос е важно да се намери решение,което удовлетворява и двамата, в противен случай се натрупва напрежение, което е изключително вредно за връзката. При вземането на решения всеки от партньорите следва да се отнесе с уважение към другия и неговата гледна точка, да преосмисли аргументите „за“ и „против“ и заедно да се опитат да намерят изход от ситуацията. Не забравяйте, че в живота вие и половинката ви трябва да сте „от един отбор“.

5. Разрешете „разрешимите“ проблеми

·         Стъпка 1

Започнете спокойно

Кажете какво не ви харесва, но в никакъв случай не критикувайте или атакувайте партньора. Изразете своите чувства, без да му вменявате вина. Изразете се позитивно с думи – кажете какво искате, а не какво не искате. Не казвайте само какво не ви харесва, а предложете варианти за промяната му. Използвайте „Аз“, вместо „Ти“. Бъдете учтиви, внимателни и запазете добрия тон. Изкажете всичко, но без да съдите или обвинявате, опитайте да погледнете проблема отстрани. 

·         Стъпка 2

Научете се да давате и получавате „втори шанс“

Когато напрежението ескалира, опитайте се да го овладеете, като си починете и изразите благодарност към партньора си за това, че е готов да говори и обсъжда проблемите. Няма постоянно идеални отношения – нито в любовта, нито в семейството, нито в работата, затова, като разумни и зрели хора, трябва да умеем да балансираме, да се поставяме на мястото на другите, както и те на нашето. Виковете и скандалите няма да помогнат, а по-скоро ще влошат ситуацията, макар че понякога са неизбежни. 

·         Стъпка 3

Успокоявайте се взаимно

Обикновено конфликтните дискусии са изморителни както в емоционален, така и във физически план. Когато усетите, че тежестта за един от двамата е прекалено голяма, опитайте да се успокоите взаимно с думи и действия, докато отново сте готови да търсите решение на проблемите. Можете да кажете какво ви е харесало от обсъденото дотук, да си спомните хубавите спомени заедно, да потърсите примери от науката или изкуството, които са подобни на вашия проблем, и когато отново сте готови да дискутирате, започнете с опит да погледнете ситуацията като странични наблюдатели. 

·         Стъпка 4

Компромиси

Ето и едно упражнение, което можете да опитате. Изберете проблем за разрешаване и двамата нарисувайте по два кръга един в друг. Нека всеки от вас във вътрешния кръг да напише кои неща са важни за него, за да се разреши проблем и няма да отстъпи от тях, а във външния кръг да напише нещата, с които би могъл да направи компромис. Опитайте да направите външните кръгове по-големи, а вътрешните колкото може по-малки. След това сравнете графиките си, потърсете общото и дискутирайте резултатите заедно, за да намерите оптималното  решение и за двамата.

6. Преодоляване на застоя

При сериозните връзки идва момент, в който отношенията сякаш са в задънена улица. В такива ситуации много хора бягат или търсят решение извън семейството, но не винаги това е най-правилното. Двойките, които се научат как да преодоляват този застой заедно, често пъти се радват на споделено щастие дълги години. Лошото е обаче, че няма универсална рецепта как да стане това. Много често в основата на всичко стоят несбъднатите мечти или неизказаните желания. Ето защо е важно партньорите да общуват достатъчно, да могат да се съобразяват с нуждите на другия, така както той се съобразява с техните, и да познават своите цели и мечти. Така заедно изграждат своята концепция за успешен брак/връзка и се справят с възникналите конфликти, като всеки от тях включва целите на другия в собствената си концепция за живота. Ако усетите, че нещо не е наред, опитайте да стигнете до неизживяната мечта или непостигнатата цел, помогнете на половинката си да говори за нея, за да се премахне болката, която носи със себе си. Важно е да уважаваме и ценим мечтите и целите на другия, за да изградим и запазим връзката помежду ни.

7. Създайте споделен смисъл

 Смисълът на брака и сериозните връзки като цяло е в споделянето – споделянето на еднакви цели, семейни ценности, културно наследство и много други. Всяко семейство създава своя микрокултура със специфични обичаи (разходка в събота вечер, неделна вечеря вкъщи и т.н.) , ритуали и дори митове. Тази микрокултура обединява техните мечти и цели и се променя с хода на времето, през което мъжът и жената растат и се развиват заедно. Това е споделеният смисъл на връзката и когато е добре изявен, конфликтите са по-лесно разрешими, а проблемите на всеки от партньорите рядко водят до задънена улица, която да попречи на успешната връзка. Не забравяйте понякога да поглеждате назад. Възможно е с изненада да установите, че проблеми, които преди са ви се стрували катастрофални, днес, през призмата на изминалото време, изглеждат дори забавни. Всеки преодолян проблем, всяка болка, изживяна заедно, е знак за обичта, отдадеността и силната връзка помежду ви. Уникалната смесица от хубави и лоши моменти, както и създаденият „споделен смисъл“ на връзката са нещата, които ще предопределят бъдещите ви отношения и ще ви водят напред.

 

*По мотиви от книгата на Джон Готман "7 -те принципа на щастливия брак"

5983 | 23 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате