На лов за ергени

15 ное 2013
Снимка: vk.com

Прието е да се счита, че най-голямата мечта на всяка жена е да се омъжи, а задачата на всеки мъж е да избегне благополучно брака с помощта на най-разнообразни аргументи и факти – както логични, така и абсурдни. Кои мъже се боят да чуят "Менделсоновия марш" и струва ли си да търсим подход към тези, които се дърпат от семейния живот като от огън?

Ако попитаме психолозите защо някои мъже не искат да сключат брак, те ще отговорят, че главната причина е в тяхната инфантилност и незрялост, добавяйки мъдро, че семейството е голяма отговорност, за която не всички мъже са морално и материално готови. При други пък нежеланието им да се оженят се дължи на това, че вече са твърде зрели и прекрасно осъзнават минусите на семейния живот. Нещо повече – според същите тези психолози моногамният брак в този си вид бил противоестествен на биологичните особености на мъжа. Освен това сватбите отдавна са се превърнали в някакво псевдорелигиозно и псевдокултурно шоу, което здравомислещите особи се стараят да избегнат по всякакъв начин. Бракът би заинтригувал мъжа само в тези случаи, когато може да му донесе повече удоволствие, позитивни чувства и енергия, отколкото автономното съществуване и свободния достъп до множество интересни и красиви жени.

Като цяло, 7 от 10 мъже не могат ясно да отговорят на въпроса защо трябва да се оженят. Затова психолозите съветват вие сами да си отговорите на един простичък въпрос: "А какво ще спечели той, ако се ожени за мен?". Обикновено младите жени отговарят така: "Той ще получи редовен и качествен секс, чист дом, топла храна, добър приятел и събеседник, а също и майка на децата си".
Но тук по-силната половина на човечеството вече е подготвила своите контрааргументи. Първо, бракът рязко прекратява разнообразния секс. Второ, пазарът е залят с всякаква техника, предназначена за чистене, пране и миене на съдове. Трето, за приятел и събеседник – душеприказчик всеки мъж предпочита някой от старите си "авери". А що се отнася до децата – на практика много често се оказва, че младият татко е обявен за непохватен глупак, който не бива да бъде допускан до отглеждането и възпитанието на собствените си деца по силата на принципа "мама знае най-добре". И какво се получава накрая? Че значителна част от жените не могат да предложат нищо на мъжа!

Но все пак нещата не са така черни. Семейното щастие е възможно, не се отчайвайте, успокояват ни психолозите. Но само при условие, че съюзът между двама души не е просто съжителство, а равностоен и пълноценен обмен на това, което при единия е в изобилие, а при другия не достига. Точно в това се състои и логиката на брака.

Цялото ни общество се променя под влиянието на най-разнообразни социални процеси. Променят се семейната институция, брачните модели, възрастта, на която хората създават семейство. Ако в миналото 20-годишният мъж, излизайки от казармата, е бързал да се ожени, то днес главната задача на младите хора не е да създадат семейство, а да работят за професионалната си реализация и кариера. Отдавна никой не се учудва, че расте броят на 35-40-годишните ергени, при това обхващащ мъже със съвсем различен социален статус.

Според психолозите съвременното общество е формирало нов тип мъже, които изобщо не желаят да сключват брак. Ето няколко такива обобщени типа:

1. "Мъжът – момче"

Този тип се забелязва обикновено в непълните семейства, в които майката възпитава сама своя син. Обикновено тя не успява да устрои личния си живот, а подрастващият ѝ син не облекчава ситуацията. В резултат имаме мъж, който е силно привързан към опекунстващата над него родителка. Когато стане време той самият да встъпи в брак, обикновено се оказва, че емоционално не може да се отдели от майка си.

Как да подходите: И все пак се оказва, че и такъв мъж може да се ожени – когато срещне по своя път жена, която да доминира в техните отношения и да приеме ролята, която преди това е изпълнявала неговата майка. Съответно и отношенията в семейството ще бъдат изградени върху сценария "майка и син". И е напълно възможно това да устройва и двамата.

2. "Вечно търсещият"

Този тип мъж се е посветил в търсенето на идеалната жена. Каквато, всички знаем, в природата просто не съществува. Но това за него не е важно. Той се интересува от самия процес на разузнаване и лов. Интересно му е, докато търси. Но какво се случва, когато изведнъж срещне своята жена – мечта? Най-вероятно е да изпадне в стрес: ами сега, какво да прави с нея по-нататък? И да проумее, че търсенето и играта са по-лесни и увлекателни. Този тип има и друг вариант – "Мъжът завоевател", за когото не е важно само да търси, но и да достигне до победния край.

Как да подходите: Ако искате да бъдете с такъв мъж – приемете правилата на играта. Той гони? Значи, вие трябва да бягате. И така – докато на някой от двама ви не му омръзне.

3. "Страхливият"

В известна степен страхът от близки отношения е познат на всеки човек. Но при някои хора той преминава всякакви граници. "Страхливият" мъж може дори да страда, че няма семейство, да се стреми към това и да посещава психолог с искрени оплаквания от самотата си.
Но щом повърхностните приятелски отношения с някоя жена започват логично да прерастват в истинска емоционална близост, той започва да се държи така, че да развали всичко. За него е страшно да стигне до близки, "сериозни" отношения.

Как да подходите: Трудно е да се обича такъв мъж, но не и невъзможно. Важното е да стоите на дистанция от него, за да не го изплашите. Ако ви харесва да висите в неопределения статус "ние сме само приятели" – защо не?

4. "Мъжът – отшелник" или "творческата натура"

Всъщност, това са два типа, но толкова близки, че можем да ги приемем като един. Общото между тях е стремежът да отхвърлят всичко "светско" и да се концентрират телом и духом в търсенето на някакъв духовен (или псевдодуховен) път или творческа самореализация. Такъв мъж вече е "женен" за това, от което е увлечен. Той може да твори само в тази област, в която са го отнесли неговите пориви и мечти.

Как да подходите: Най-логичният подход в отношенията с такъв Пигмалион е да се опитате да станете неговата Галатея. Коя жена би могла да се справи с тази сложна роля? Очевидно, същата такава творческа и отшелническа натура като самия него.

Преди да се опита да създаде отношения с който и да е било мъж, всяка жена трябва първо да отговори сама за себе си на два въпроса: за какво ѝ е нужен именно този човек и какво може самата тя да му предложи в замяна. Невероятно, но факт: за всеки тип мъж има и подходящия за него тип жена! И когато те успеят да се открият, кой знае, може би действително ще създадат едно щастливо семейство.

 

4216 | 15 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате