Митове и факти за брака

29 ное 2013
Снимка: scx.hu

Това са девет заблуди, които биха могли да ни изиграят лоша шега, формирайки погрешни представи за това какъв би трябвало да бъде съвместният ни живот, след като сме се врекли във вечна вярност.

1. Тайната съставка на успешния брак е любовта

За съжаление, много хора вярват, че любовта сама по себе си е достатъчно условие за щастлив брак. Истината обаче е, че, освен любов, са необходими и много други неща като търпение, разбирателство, емпатия и взаимни компромиси. Бракът изисква усилия и от двете страни и в този случай само любовта, дори и в най-чистата ѝ форма, не е достатъчна.

2. Женените хора спират да се развиват

Много хора се страхуват от брака, точно защото смятат, че той би могъл да повлияе негативно на собственото им развитие. Смята се също, че бракът изисква заемането на определени социални роли от мъжа и жената, които не им позволяват да работят и дори да се забавляват пълноценно. Разбира се, както всяка важна стъпка в живота, бракът също идва със своите отговорности, но все пак това са същите хора – със своите умения, интереси и мечти. А още по-хубавото е, че тези хора имат с кого да ги споделят. Не трябва да приемаме брака като край на ера от живота ни, а по-скоро като следващото стъпало от нея.

3. Бракът заздравява връзката

Бракът не заздравява връзката, но би могъл много успешно да катализира отношенията между партньорите. Ако подписът е начин да изразят любовта си един към друг, това би било още едно невероятно преживяване в съвместния им живот, но ако той е само отчаян опит да се спаси разклатената връзка, най-вероятно ще бъде неуспешен.

4. Трябва да имаме еднакви интереси и разбирания с партньора

Психолозите отдавна са открили, че хората обикновено се групират по интереси, но това не означава непременно, че успешният брак се крепи само на общите интереси. Тъкмо напротив, хората с различни интереси успяват да погледнат всеки един аспект от живота си от различен ъгъл, което е много полезно за връзката.

5. Бракът ще бъде по-успешен, ако двойката е живяла заедно преди това

Съвместният живот помага на хората да се опознаят още по-добре, да свикнат с навиците на другия и да изградят общи такива. Такова опознаване е полезно, но в никакъв случай не означава, че двойка, живяла заедно известно време, ще има по-успешен брак от тази, на която тепърва ѝ предстои да заживее заедно. Още по-хубавото е, че за младите семейства това е още едно ново преживяване, което би могло да изиграе ролята на граница между живота преди брака и след него.

6. Партньорът трябва да бъде и най-добър приятел

Много хора вярват в това, но то не винаги е правилно. Всеки има моменти, в които по-добре ще бъде разбран от страничен приятел, а не от половинката. Споделянето и доверието са изключително важни в брака, но има неща, за които е необходим отдушник – той обикновено е най-добрият приятел. Също така хората, които прекалено много се вглеждат в себе си и се изолират от социалната си среда, рано или късно започват да се чувстват самотни, въпреки любовта, която дават и получават.

7. Всеки има само една сродна душа

На света има 7 милиарда човека. Статистически погледнато, каква е вероятността да срещнем сродната си душа измежду тях? Вероятно клони към нула. Хубавото обаче е, че всъщност има толкова много хора, които твърдят, че са я намерили... при това няколко пъти. И според правилото, което гласи, че няма правила в любовта, става ясно, че можем да имаме повече от една сродна душа.

8. Децата увеличават щастието на двойката

Психологическите изследвания действително показват, че женените двойки са по-щастливи от неженените, но колкото и странно да звучи, резултатите показват също и че децата, макар да са най-голямото щастие на света, не увеличават щастието на двойката. В много случаи те дори биха могли да я разклатят, тъй като с появата на нов член в семейството идват и нови отговорности, които не винаги са по силите на партньорите.

9. Женените двойки са по-незадоволени в секса

Когато има взаимна обич, страст и привличане, сексът е естественото физическо продължение. И ако има незадоволен в цялата тази история, то това е човекът, който застава зад подобни абсурдни твърдения. 

5777 | 29 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате