Човекът без крака

28 ное 2012
Снимка: postcardsfromla.com

Може и да сте го виждали. Той стои често около "Попа" в София. Мъж в инвалидна количка.

Обикновено е сам, хората го подминават, бързат за някъде или просто нямат сили да понесат гледката. Не ги обвинявам. И аз често минавам по другия тротоар. Чувствам се виновна от това, че ме изпълва щастие - от факта, че имам хубав живот, хора, които ме обичат и свободата да тичам напред.

Днес той пак беше там. Не беше сам. До него седеше жена. Говореха си. Наблюдавах ги. Жената се усмихваше. След това стана и прегърна мъжа. Наведе се и го целуна. По устните. Беше целувка на влюбени, от тези, на които завиждаш, когато видиш в някой филм.

Докато продължавах да вървя, се сетих за всичките ми познати и приятели, които се оплакват как не могат да срещнат любовта, как са спрели да вярват в нея, как са разочаровани и озлобени от самотата си. Прииска ми се да извикам: "Щом човекът без крака може да открие любовта, значи и вие можете. Значи всички можем!"

Малко след като подминах двойката, направих рязък завой и се върнах. Извиних се на двамата, че ги притеснявам, и простичко им казах, че ме вдъхновиха днес. И че любовта не е някаква невъзможна химера, след като и той е успял да я намери.

Мъжът ме погледна и каза:
- За мен е много по-лесно отколкото за останалите.

Как така? Какво иска да каже?

Той явно е прочел мислите ми, защото стисна ръката на жената до него, усмихна ми се и продължи:
- Лесно е любовта да стигне до мен, защото нямам крака и не мога да избягам. А останалите често бягате от нея, а после се чудите, защо не я откривате...

Вярно е. Бягаме от тези, които ни обичат, преследваме тези, които ни отблъскват. За да се събудим една сутрин и да осъзнаем, че твърде дълго сме чакали преди да си купим самолетния билет, който да ни отведе до любовта!

Може би е време да спреш да бягаш от любовта и просто да тръгнеш към нея!

3447 | 28 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 11 29 #1
    rusova11   

    любовта е красива .Нека всеки я изпита . За жалост когато трябва да купиш лекарствата става страшно.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате