Знаците в любовта

24 дек 2012
Снимка: sxc.hu

На връщане от едно парти, докато пътувах в таксито към къщи, се замислих за градския трафик. Толкова много коли, светофари, пресечки. И въпреки това движението е организирано, регламентирано и всеки знае как точно трябва да реагира във всяка една ситуация на пътя. После се замислих за любовта. Тя доста си прилича с трафика, но за разлика от него в нея няма нищо сигурно. Може би щеше да е по-лесно, ако в любовта също имаше знаци и правила. Много недоразумения щяха да бъдат спестени.

На пътя всеки знае дали е с предимство, или не. А в любовта не е много ясно кой ще направи първата крачка и кой ще изчака. На пътя има знак "STOP", но в любовта никой не те предупреждава, че трябва да спреш. Досещам се и за знака "край на пътя" или "задънена улица", но никой от нас не е предупреден за това, когато става въпрос за любов. Как тогава да зная кога трябва да ударя спирачките в една връзка, за да не се окажа в края на някоя задънената улица?

В живота има пътища, по които можеш да се движиш с 20 км/ч, но има и магистрали, където можеш да летиш със 100. В любовта никой не ти поставя ограничиния и често изпреварваш партньора си или изоставаш много след него. Да не говорим за знаци като "изпреварването разрешено" или "изпреварването забранено", които биха спасили много връзки от тотално разминаване. Често се случва двойките да попадат в омагьосания кръг на ежедневието, което бавно убива всяка страст. И почти без да усетим, сме станали толкова отчуждени от половинката си, а дори не сме разбрали кога. Един знак за "кръгово движение" никога не би допуснал това да се случи на пътя. Представете си някой автомобил, който седмици наред се движи в кръг... абсурдно!

Да не говорим пък за знаци като "забранено влизането" или "забранено паркирането"! Такива ситуации в любовта има колкото искаш. Само че поради липса на предупреждение, често влизаш и се спираш там, където не трябва и не при когото трябва. Оказва се, че това е семеен паркинг или пък, преди да разбереш, паякът те е вдигнал и дълго време прекарваш, захвърлен в някой ъгъл.

Голямата ми мечта обаче си остават светофарите. Колко много улесняват нещата на пътя... Всичко е така ясно там! Зелено - действай, жълто - изчакай, червено - game over!

Няма как да отрека, че и на пътя, и в живота стават катастрофи. Докато шофираш, можеш да изгубиш контрол, точно както го правиш и когато си влюбен. Веднъж може да се разминеш с драскотина, счупена ръка или наранено самочувствие, друг път белята може да е по-голяма...

Зная само, че знакът "Внимание" го има навсякъде! Но също така знам, че предпазният колан може да те спаси, но и да те лиши от емоциите, които карат всеки от нас да се чувства по-жив от всякога.

7249 | 24 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате