Най-смешните контрацептивни методи

05 яну 2013
Снимка: Tomizak / Foter

Едва ли има съвременен човек, който да не осъзнава ролята на контрацепцията за опазване на здравето и в семейното планиране. Но има методи, които освен че са много ненадеждни, понякога могат да бъдат и направо опасни. А някои са просто… смешни.

Странните контрацептиви

Понякога хората, било от желание да се пошегуват, било от невежество, използват като контрацептиви странни неща като: кора от нар, резени лимон, аспирин, пепси или кока-кола, калиев перманганат, тампони, даже домашен сапун. Безспорно, това е много смешно. Почти колкото вица за лимонадата, която лекарят препоръчвал като най-доброто предпазно средство против забременяване, но само когато се използва не преди или след, а вместо секс.
Ефективността на всички тези методи не е доказана научно. Но за сметка на това вредата е достатъчно известна. Ползващите такива нетрадиционни контрацептиви трябва да бъдат готови за куп усложнения: заразяване на кръвта, инфекции и нежелана бременност.
Преди да прибегнете към такива смешни начини за предпазване, си спомнете, че лимонът, нарът и сапунът могат да нарушат влагалищната микрофлора, а тампоните - да причинят сериозни травми по време на секс и инфекции като бактериална вагиноза, например.

Календарният метод и прекъснатият полов акт

Ето още два много смешни методи за контрацепция. Хумористичният ефект настъпва едновременно с появата на двете чертички върху теста за бременност. Още по-смешно става, когато осъзнаем, че принципът им на действие е като руска рулетка: празно, празно, празно и… изстрел.
Що се отнася до календарния метод, според статистиката от 100 жени, които са се предоверили на математическите си способности, 40 са забременели. И проблемът е там, че рисковите фактори са твърде много: идеален менструален цикъл без никакви аномалии на практика се среща твърде рядко, датата на овулация се изчислява трудно, яйчниците могат да работят на случаен принцип. И като капак на всичко, сперматозоидите могат да запазят жизнеността и оплодителните си способности в течение на няколко дни.
Относно метода на прекъснатия полов акт, не можем да не си припомним стария виц за приликата между бременната жена и загорелия кекс – и в единия, и в другия случай не са го извадили навреме. Освен това мъжете притежават т.нар. куперови жлези, които отделят секрет по време на половия акт преди семеизпразването. А този секрет може да съдържа жизнеспособни сперматозоиди. Или, както е казал народът: „Миг невнимание - цял живот баща.“

Спермицидите

Това са добре известни средства, които се срещат под формата на свещички, крем, пяна и желе. Действат по следния начин – специална съставка убива сперматозоидите, а напълнителят създава допълнително механично препятствие и служи като бариера.
Ефективността е висока, но и тук се крият много рискове – крачка встрани и… Бременност. Ако не изпълните всички указания на листовката, може да провалите надеждността на метода и да се окажете сред „изнанаданите“ 30%. Още по-смешно става, когато се прибави фактът, че спермицидите водят до привикване, ако се ползват често. И така, съвсем неусетно, колкото и да внимавате, някой ден ставате родители.
Освен това съществува теория, че спермицидите са опасни, защото съдържащият се в тях ноноксинол-9 (N-9) разрушава епидермиса, образувайки цепнатини и ожулвания по половите органи, които откриват път за всевъзможни инфекции в организма на влюбените, в това число и ЧПВ.

Презервативите

В някои случаи даже прочутите презервативи могат да се отнесат към групата на смешните контрацептиви: ако са китайски, ако са с изтекъл срок на годност, ако не са от нужния размер, ако са надянати небрежно от страстна женска ръка с маникюр и пръстени под прикритието на нощта… Всичко това ги прави не само смешни, но и скъсани в най-отговорния момент.
А най-смешното се получава, при това с последствия, когато мъжът е с твърде погрешна самооценка или по-точно – самопреценка и си купува презервативи от най-големия размер. Когато не е по мярка, презервативът просто се изхлузва в сюблимния момент и... губи безвъзвратно противозачатъчните си свойства.

Очевидно е, че идеален, абсолютно надежден и удобен метод за контрацепция не съществува. Изборът трябва да се основава на нашите индивидуални особености. Ако искаме той да бъде най-оптимален, ще се наложи да посетим гинеколога си, който да предложи най-подходящия за нас метод.

14210 | 05 яну 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 01 09 #1
    ecmjazz   

    дали статията се опитва да ни внуши, че има само един качествен контрацептив - хапчето (тъй като не го критикува)? а, някаква информация за вредата от него? дано не е поредната статия, поръчана от фарма-мафията, но на таква ми мяза..

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате