Мъжете и порното

17 яну 2013
Снимка: *dave*/flickr

Жените не харесват пристрастието на мъжете към гледането на порнофилми главно заради банална ревност и чувството си за собственост. Някои даже го считат за извращение, макар че това изобщо не е вярно.

Повечето мъже обичат да гледат порно. Нито един истински мъж не остава равнодушен пред женската красота на улицата, в метрото, в компания.

Естествено, това не се харесва на техните половинки. Често жените не могат да разберат защо любимите им и любящи ги мъже постъпват така. Те нервничат, измъчват се от ревност и съмнения. Дали винаги такова безпокойство е оправдано?

В книгите си по приложна психология „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“ и „Защо мъжете искат секс, а жените се нуждаят от любов“ Алън и Барбара Пийз се опитват да отвоворят на този въпрос, разглеждайки няколко научни и житейски факти за мъжката сексуалност:

Желанието за секс

Сексът заема значително повече място в живота на мъжете, отколкото на жените. А по-точно е да се каже – желанието за секс. Това е обусловено от биологични еволюционни фактори. Изследванията на Kinsey Institute показват, че 37% от мъжете мислят за секс на всеки 30 минути. Само 11% от жените мислят за него също толкова често.

Казано накратко, жената иска много секс с мъжа, когото обича. Мъжът просто иска много секс.

Нуждата от разнообразие

Петелът може да се съвкупява с 60 кокошки едновременно. Той не се съешава с една и съща кокошка повече от 5 пъти дневно. След петия път губи интерес към нея. Но ако бъде допуснат до нова кокошка, започва да ѝ се качва със същия ентусиазъм, както на предишната. Това явление е известно под името „ефектът на петела”. Така природата подсигурява колкото се може по-широкото разпръскване на мъжкото семе, за да допринесе за възможно най-голям брой зачатия, които пък да гарантират оцеляването на вида.

По същия начин и мъжете търсят разнообразие. Както при повечето самци-бозайници, техният мозък е програмиран да търси голям брой здрави партньорки. Ето защо мъжете толкова обичат новото секси бельо в моногамните си отношения. За разлика от другите бозайници обаче, човек може да се самозалъгва, че притежава харем от различни жени, макар че една и съща сменя дрехите и бельото си. (Едно американско проучване разкрива, че жените, които носят разнообразно еротично бельо, обикновено имат много по-верни съпрузи, отколкото онези, които предпочитат скромното памучно бельо. Това е само един от начините, по които — ако сте в моногамна връзка — бихте могли да подходите към желанието на мъжа за разнообразие.) В този ред на мисли можем да включим и гледането на порнофилми. Така мъжът виртуално получава нужното разнообразие, без да изневерява на партньорката си реално.

Мъжете обичат с очите

Стимулацията при мъжете произтича чрез визуални образи, а при жените – чрез слуховото възприятие. Мъжкият мозък е така устроен, че обръща повече внимание на формите. Ето защо всички еротични картини силно впечатляват мъжа.

Когато разглежда снимка на разсъблечена жена, той не се вълнува дали тя е добра като личност, дали умее да готви или да свири на пиано. Той гледа извивките, формите и физическото ѝ състояние. Може да се каже, че за него възхищението пред красивите бедра и прясната шунка на витрината имат един и същ характер. Ако мъжът се заглежда по чужда жена, това няма никакво отношение към неговата любима – просто той по природа не може да постъпи иначе. Жените трябва да осъзнаят, че мъжете биологично не могат да не гледат определени женски форми и извивки и този факт с нищо не ги застрашава.

Любов и секс

"Мъжете искат секс, а жените – любов."

Често майките внушават на дъщерите си, че мъжете искат само секс. Но те не са съвсем прави. Мъжете също искат любов, но могат да я възприемат основно чрез секса.

Сексуалните приоритети на мъжете и жените са толкова различни, че няма смисъл да се измъчват едни други. Никой от тях не може да се справи със своята природа, те просто така са устроени.

Това, което възбужда мъжете, за някои жени е мръсно, отвратително, грубо или извратено. Жените обикновено не се възбуждат от факторите, изброени в мъжките списъци, както и обратното – мъжете не се възбуждат от женските фактори. Но от биологична гледна точка всеки има нужда от тях, за да почувства възбуда. Когато и мъжете, и жените осъзнаят историята и еволюцията на своите желания, ще започнат по-лесно да се разбират едни други, по-бързо ще се примирят с реалността – без гняв, отвращение или чувство за вина. Човек не трябва да прави неща, които са му неприятни, но откритото обсъждане на потребностите на партньора позволява да се задълбочат отношенията, които вече не се основават само на любовта, но и на разбирането на постъпките му.

Според мъжа

Понякога той просто иска да се разтовари. Да си почине. Да намери най-краткия път към оргазма, без да си дава много труд. Защото е изморен. Не от любимата си, а изобщо. От работата, от стреса, от напрежението. Това няма нищо общо с отношенията с партньорката, напротив, даже излиза извън тях. Нима това е трудно да се разбере? Подобно на вземането на вана след тежък ден, мъжът има нужда да се освободи от напрежението чрез порнофилма и да забрави за това след 3 минути.

Мъжете и порнографията

Мъжете обичат порнографията, а жените – не. Тя е предназначена да стимулира биологично мъжа чрез недвусмислени образи и форми, показващи реалното въплъщение на страстта и половото влечение, но много жени виждат в нея само картина на потискането на жената от страна на безчувствения мъж.
Някои твърдят, че порнографията провокира изнасилванията, но на практика няма доказателства за връзка между нея и сексуалните престъпления. Въпреки това, съществува една психологическа опасност, свързана преди всичко с младежите. Показването на жената в ролята на предимно сексуален инструмент, изпитващ неустоима жажда за физически сношения, може да комплексира младите жени. Изследвания във възрастовата група на 18-23-годишните показват, че 50% от мъжете не считат сексуалния си живот за толкова удовлетворителен, както е показано по филмите, телевизията и списанията. Но ако към порнографията посегнат като възрастни, напълно формирани личности, в това няма нищо страшно.

Сексуалните фантазии

Трябва да се прави разлика между сексуални фантазии и сексуални желания. Фантазиите са това, което възбужда ума. Желанията са това, което желаем в реалността. Сексуалните фантазии често отразяват скритите страхове на човека. Най-безопасният, прост и достъпен начин да ги реализираме – това е гледането на порнофилми със съответното съдържание. Например, ние можем да си фантазираме груб секс с няколко партньори едновременно (без изобщо да желаем да го преживеем наистина), а в живота да предпочитаме нежност и романтика. Това е нещо напълно нормално и естествено, присъщо на мнозина представители на двата пола.

Тревожен факт

Тревога трябва да се бие тогава, когато партньорът предпочита порното пред близост с вас или напълно потъва в света на виртуалния секс. Както например в една действителна история, която се е случила в Германия. Отчаяна съпруга се принудила да позвъни в полицията и да потърси помощ, за да успее да откъсне мъжа си от гледането на порнофилми. Но даже полицаите не са успели да сторят това и са посъветвали нещастната жена да потърси помощ от психиатър.

И накрая, още малко статистика (изследвания на компанията Zogby International, интернет портала MSN.com и агенцията Harris Interaсtive, САЩ):

1. Семейният живот не намалява интереса към секса – семейните двойки се занимават със секс не по-рядко, отколкото несемейните хора.
2. И мъжете, и жените предпочитат стабилни отношения пред непрекъснатата смяна на сексуалните партньори. 34% от мъжете и 38% от жените не са имали повече от 5 сексуални връзки (включително законните съпрузи) през целия си живот. Само 25% от мъжете и 13% от жените могат да се похвалят, че са сменили над 25 партньори.
3. 46% от американците и 48% от американките считат, че абсолютно всички хора се интересуват от порнография. 47% от жените и само 30% от мъжете са убедени, че тя влошава отношенията между партньорите. 57% от жените и 38% от мъжете смятат, че унижава жените. Представителите и на двата пола са съгласни единодушно, че порнографията оказва негативно влияние върху децата и подтиква непълнолетните към ранни полови контакти.

И така, мили дами, не трябва да се безпокоите, ако вашият благоверен понякога гледа порно или се заглежда по нечий строен крак и пищен бюст. Напротив, последното означава, че при него всичко е наред. Отнасяйте се към това явление като към простима слабост. Бъдете сигурни, че той обича само и единствено вас!

12044 | 17 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате