Какво трябва да знаем за презервативите

24 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu/profile/ppreacher

Общоизвестно и напълно достъпно средство за контрацепция, надежден метод за защита от венерически болести... Какво още трябва да знаем за презервативите?


През изминалото лято 1/3 от младежите у нас са признали, че са правили секс без предпазни средства. Сексуалното влечение е напълно естествен природен процес, толкова естествен, колкото и стремежът да се избягнат заболяванията, предавани по полов път, както и непланираната бременност.
А само презервативът може да помогне едновременно за всичко това.
Първите предпазни средства, подобни на презерватива, са били използвани от древните египтяни и са били изработени от животински кожи. Съвременния си вид презервативите дължат на гинеколога Габриел Фалопио, който първи въвежда употребата им през 16 век. Първият патент за производство на презервативи от гума принадлежи на Чарлз Гуд и е бил издаден през 1844 г. Всяка година по света се произвеждат около 5 000 000000 бр. от над 100 марки. 40-70% от цялото количество се купува от жени. Асортиментът е предостатъчно богат – има всякакви видове, които се различават по цвят, размер, мирис, текстура, дебелина, форма, наличие и свойства на смазката, така че могат да задоволят и най-капризния вкус.

Какво трябва да помним при покупката на презервативи, за да защитим надеждно здравето си:

 

  • Купувайте презервативи от аптеки и други сигурни места, като задължително проверявайте срока на годност.
  • Презервативите, които се продават на територията на България, трябва да имат СЕ маркировка, според Директивата за медицинските изделия и BS EN ISO 4074:2002, според Българския институт за стандартизация.

  • Внимавайте опаковката да не е с нарушена цялост, при опипване трябва да се почувства въздушно мехурче, а самият пръстен на презерватива трябва да се движи в опаковката.
  • Винаги се отваря внимателно, без използване на режещи инструменти и от назъбената страна на опаковката.

  • Острите нокти, пръстените и другите накити могат да повредят целостта на презерватива.
  • Не използвайте лубриканти на маслена основа – мазнините разяждат латекса и могат да доведат до скъсване на презерватива. Използвайте само лубриканти на водна основа!

  • Важно! Презервативът се поставя веднага при настъпване на ерекцията, а не преди самото проникване.
  • Сваля се внимателно, сгъва се, така че течността да остане в средата на сгънатия презерватив, поставя се обратно в опаковката и се изхвърля в контейнер за отпадъци.

Много често мъжете отказват да използват презервативи, обяснявайки отказа си с понижаване на чувствителността и удоволствието или с алергия. Напълно вероятно е един такъв мъж да се е сдобил вече с пълен набор от венерически заболявания, затова в такъв случай отговорността пада върху жената, която сама трябва да се погрижи за безопасността си, настоявайки за защитеност на половия контакт.

31647 | 24 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате