За интимността, мъжете и още нещо

24 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Интересни факти

 

Защо мъжете заспиват след секс?

Никой не знае със сигурност, нито учените са в състояние да открият всички научни доказателства в подкрепа на това твърдение, но...
Мъжете заспиват след секс по няколко причини и никоя от тях не е свързана с вашата личност, любовна връзка или представяне в леглото.

Изследвания показват, че по време на еякулация мъжете отделят коктейл от химичните вещества в мозъка, включително и норадреналин, серотонин, окситоцин, вазопресин, азотен оксид (NO) и пролактин.

Освобождаването на пролактин е свързано с чувство на сексуално удовлетворение, а също така, посредничи и за възстановяване на способността им за нова възбуда. Нивата на пролактин са естествено по-високи по време на сън, както се доказва и от лабораторните опити с животни, и предполага силна връзка между пролактина и съня. Ето защо, освобождаването на хормона по време на оргазъм, кара мъжете да се чувстват сънливи. С пролактина се обяснява и защо мъжете са по-сънливи след полов акт, отколкото след мастурбация.

Според скорошно проучване, по неизвестни причини, при оргазъм чрез коитус, се отделя четири пъти повече пролактин, отколкото при соло оргазъм (чрез мастурбация).

Серотонинът също влияе отпускащо на мъжкия организъм като предизвиква сънливост.
Окситоцин и вазопресин - две други химически вещества, отделяни по време на оргазъм, също са свързвани със съня. Окситоцинът намалява нивото на стреса и може да доведе до сънливост. Освобождаването на тези хормони често се придружава и от мелатонин, основният хормон, който регулира биологичния ни часовник.

Смята се, че усилието и напрежението по време на секс и оргазъм водят до рязък спад в нивото на гликоген (имащ непосредствено отношение към храненето на мускулите), поради което мъжът се чувства физически изтощен и обезсилен.

И тъй като мъжете имат по-голяма мускулна маса, отколкото жените, те са и тези, които чувстват по-осезателно умората.
Д-р Били Голдбърг* смята, че отделянето на окситоцин, пролактин, гама-амино-маслена киселина (GABA) и ендорфини - всички те допринасят за това мъжът да се обърне и заспи.
При жените след оргазъм се отделят същите химични вещества, но наличието на естроген и епинефрин са тези, които ги държат будни. Естрогенът възпрепятства действието на серотонина, но благоприятства за действието на окситоцина, който подтиква жените към общуване след секс.

11441 | 24 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате