Болки по време на секс

18 ное 2012
Снимка: finerminds.com

Възможни причини според типа болка


Според изследвания, всяка втора жена постоянно или от време на време изпитва болки по време на секс. Най-лошото, което можете да направите в този случай, е да страдате мълчаливо, стискайки зъби. Не се срамувайте да се обърнете към гинеколога си – повечето от болезнените състояния се поддават на лечение.

 • При дълбоко проникване на партньора по време на полов акт вие чувствате остра едностранна болка в таза. По време на менструация може да почувствате тъпа болка на същото място.
  Възможна причина: Киста на яйчника. Кистата на яйчника е доброкачествено образувание, отнасящо се към туморните процеси. Тя представлява нещо като торбичка, пълна с полутечно съдържимо. Болшинството кисти са безобидни и преминават без лечение за 2-3 менструални цикъла. Това не значи, че не трябва да отидете на УЗИ за потвърждаване на диагнозата. След половин година трябва да отидете отново на преглед, особено ако болката все още продължава. Болкоуспокояващи на основата на ибупрофен биха ви помогнали да се чувствате комфортно по време на секс. Позата също има значение – ако вие сте отгоре, можете да контролирате дълбочината на проникване и да не се стига до болка.
 • Гениталиите са раздразнени и чувствителни на допир. След полов акт влагалището почервенява и се възпалява, възниква чувство на парене и сърбеж.
  Възможна причина: Кандидоза (млечница) – гъбична инфекция, засягаща лигавицата на половите органи, предизвиквана от прекомерно размножаване на дрождоподобни гъбички от рода Candida. Тези микроорганизми присъстват в тялото на здрав човек в неголеми количества (по кожата, в устната кухина, в стомашно-чревния тракт, в пикочно-половата система). Но когато киселинният баланс бъде нарушен по някаква причина, гъбичките започват да се размножават и резултатът е кандидоза.
  Макар че може да се предава по полов път, в повечето случаи кандидозата не е свързана с половите контакти. До нарушаване на баланса на микрооранизмите, например, могат да доведат силно парфюмирани продукти за лична хигиена: превръзки, сапуни, душ гелове.
  В един от четири случая именно млечницата е причина за болките по време на секс. Ако диагнозата се потвърди, гинекологът изписва лечение.
 •  По време на полов акт пенисът на партньора сякаш опира в болезнен участък. Съпътстващи симптоми могат да бъдат: нетипично обилна менструация, болки в кръста или ниско в корема, чести позиви за уриниране.
  Възможна причина: Миома на матката – доброкачествено образувание в мускулната и съединителната тъкан на матката. От това заболяване страдат 30 – 35% от жените на възраст между 35 и 45 години. Големината на миомата може да варира от грахово зърно до грейпфрут. Диагнозата се установява при гинекологичен преглед, потвърждава се с УЗИ и дали ще бъде лекувана медикаментозно, или оперативно, решава лекарят, съвместно с пациентката.
 • Гениталиите постоянно са възпалени и болезнени. Парене и болка се предизвикват както от полов акт, така и от каране на велосипед, поставяне на тампон или дълго седене на едно място.
  Възможна причина: Вулвовагинит – възпаление на външните полови органи и влагалището. Болезненото състояние може да се предизвика от различни вагинални инфекции, паразити, хронична кандидоза или от прием на антибиотици. Диагностиката на вулвовагинита е трудна, често се бърка с други заболявания, а при неадекватно лечение той би могъл да стане хроничен.
 • При възбуда се усеща пулсираща болка в срамните устни, която преминава часове след акта. В близост до входа на влагалището се виждат или чувстват уплътнени възли.
  Възможна причина: Бартолинит – възпаление на двойката жлези, разположени на входа на влагалището. Бартолиновите жлези, всяка от които е с размера на грахово зърно, отговарят за овлажняването на влагалището по време на сексуална възбуда. Възпалението им се предизвиква от стафилококи, гонококи, ешерихия коли, както и от неспазването на елементарна хигиена. Лечението е оперативно. При рецидивиращи състояния се препоръчва отстраняване на жлезата.
 •  По време на полов акт се чувства рязка, остра болка ниско в корема. Понякога същата болка се усеща след акта и преди менструация.
  Възможна причина: Ендометриоза – тъкан на слизестата обвивка на матката се установява извън нея – обикновено в органите, разположени в областта на таза. Клетките на тази тъкан реагират така, както и самата обвивка на матката – циклично нарастват, но няма как да бъдат изхвърлени. Това заболяване е трето в класацията за най-често срещани гинекологични заболявания – от него страдат 15% от жените в детеродна възраст, а при тези над 40 години цифрата достига 30%.
  Ендометриозата предизвиква безплодие и задължително трябва да се лекува!
 •  Болка с неопределена локация между краката или ниско в корема, съпроводена с чести и/или болезнени пориви за уриниране.
  Възможна причина: Инфекция на пикочните пътища. Разпространението на тази инфекция сред жените може да бъде обяснено със строежа на женското тяло – вагината и уретрата се намират на сантиметри една от друга и нищо не спира болестотворните бактерии по пътя им към вагината, после в уретрата и накрая – в пикочния мехур. Заболяването се диагностицира чрез изследване на урина и лечението се провежда от уролог. При хронични инфекции се лекува и партньора.
 •  Фрикциите по време на полов акт причиняват болки във влагалището. След акта то е възпалено или раздразнено.
  Възможна причина: Недостатъчно овлажнено влагалище. В различни етапи от живота си от това страдат около 25% от жените. Предизвиква се от приема на орални контрацептиви и други лекарствени средства, при кърмене, при менопауза. Ползването на лубрикант облекчава състоянието.
33336 | 18 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате