Как се променя характерът ни по време на път

10 сеп 2013
Снимка: sxc.hu

Доказано е, че поведението на партньора се променя, когато сте далеч от дома и това се отразява сериозно върху връзката. Причината е Синдромът на характера по време на ваканция, който променя начина, по който мислим, когато сме на път.

Супермаркетът Travel, който осъществил изследване заедно с психоложката Патриша Фърнес-Смит, искал да установи защо хората се чувстват различно, когато са далеч от дома и как това се отразява на партньора. От резултатите се откроили четири основни вида характери – Изпълнителят, Идеалистът, Вдъхновителят и Командирът.

Командирът, както показва името, поема контрола върху ваканцията, като организира хранене навън и пътувания през деня, за да запълни времето по време на отпуската. Той държи под око парите и се изнервя, когато партньорът ги харчи лекомислено. Командирът обича да участва в групови задачи и да се разбира с всички, но най-добър баланс се получава с Идеалиста, който го оставя да поеме отговорността и да организира ваканцията, както желае.

Вдъхновителят е пълен с енергия, оптимист и обича да се смее, което кара другите хора да гравитират около него. Той търси приключения и в резултат на това е уважаван от партньора си. Чувства се застрашен от хора, които имат силни идеи и не обича действията му да се анализират внимателно. Вдъхновителят си подхожда най-много с човек от същия вид. Той е социална личност, така че се чувства най-добре с друг Вдъхновител, който не обича строго установените рамки. Би имал най-големи неприятности с Командира, защото не обича да бъде контролиран. 

Идеалистът се грижи за партньора си и окуражава предприемането на нови начинания. Той се разбира добре с всеки срещнат и не обича това, което разклаща лодката. Предпазлив е в изразяването на мислите си, поради което остава спокоен през цялата ваканция. Идеалистът се разбира добре с Командира и Изпълнителя.

Изпълнителят заема централно място на сцената по време на ваканция. Той цели да се хареса на партньора си и да му осигури приятни моменти. Той е много скромно създание, но няма никакъв контрол върху бюджета и бързо харчи парите, защото иска да преживее нови неща. Изпълнителите се разбират добре с всички други видове характери, но създават най-добра двойка с Идеалистите.

Изследването установило още, че 68% от анкетираните отиват на почивка, за да се отпуснат, а 44% искат да преживеят нови неща. От гледна точка на връзката, 24% установили, че партньорът им е по-взискателен по време на ваканция, отколкото у дома. 23% заявили, че партньорът им се стреми към повече контрол, а 32% били изненадани от действия на партньора си по време на отпуската. 27% от британците признали, че са имали спорове с партньора си, докато са във ваканция, а 31% посочили като причина нежеланието си да се подчинят на исканията му.

 

/БГНЕС

1392 | 10 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате