Най-великите любовни истории

30 дек 2013

КЛЕОПАТРА И МАРК АНТОНИЙ

       Клеопатра е фараон на Египет в продължениe на много години. През 48 г.пр.н.е. става любовница на тридесет години по-възрастния от нея Юлий Цезар с цел да укрепи властта си. След смъртта му започва дълга и страстна любовна история с римския пълководец Марк Антоний, с когото сключва брак през 37 г.пр.н.е. За съжаление този съюз се оказва фатален и води до война на Римската империя срещу Египет. Така Марк Антоний и Клеопатра намират смъртта си и тяхната любов се превръща в легенда.

БОНИ И КЛАЙД

       Двойката банкови обирджии скандализира американското общество през 30-те години на миналия век с нападения, убийства и грабежи...  Намират смъртта си при крупна полицейска засада, в която по тях са изстреляни над 100 патрона. Според очевидци телата им са намерени прегърнати.

ОГЮСТ РОДЕН И КАМИЙ КЛОДЕЛ

       Срещат се през 1883 г., когато Роден е на 43, а Камий едва на 19 години. Година по-късно невръстната Клодел става модел и ученик на големия склуптор, като постепенно изгражда свой собствен стил и дори надминава учителя си.
       Въпреки любовта си към Камий, Роден така и не се разделя с официалната си любовница Роз Брьое, което довежда до разрив в отношенията му с младата му ученичка. Съкрушена и изоставена, Клодел изпада в дълбока депресия и прекрва последните 30 години от живота си в психиатрична клиника.

ШАХ ДЖАХАН И МУМТАЗ МАХАЛ

       Двамата се запознават, когато са още 15-годишни и любовта им пламва мигновено. След навършване на пълнолетие двамата сключват брак, в който Мумтаз е третата жена в харема на Джахан. За съжаление, при последното раждане (двойката има цели 14 деца) Махал умира все още млада, което потапя в дълбока скръб Шаха. В нейна памет и като символ на любовта си, той построява храма Тадж Махал, считан и до днес за най-величествения паметник, построен някога от мъж за жена.

КРАЛИЦА ВИКТОРИЯ И ПРИНЦ АЛБЪРТ

       Макар и далечни братовчеди, те се женят през 1840 г., когато Виктория е вече кралица на Англия. След смъртта на принц Албърт кралицата се потапя в дълбока скръб и рядко се появява на обществени събития. До края на живота си се облича единствено в черно.

ВИКТОР ЮГО И ЖУЛИЕТ ДРУЕ

       Писателят вече е женен, когато се запознава с френската комедийна актриса и куртизанка. През годините двамата разменят хиляди любовни писма, а след смъртта на съпругата на писателя заживяват заедно и са неразделни и влюбени до смъртта си.

МАТА ХАРИ И ВАДИМ МАСЛОВ

        Прочутата танцьорка е може би най-известният двоен агент през Първата световна война, макар че никога да не е доказано, че е била такава. През 1916 г. се влюбва в руския капитан Маслов и заради него напуска сигурния Париж, където живее. Няколко месеца по-късно е обвинена в шпионаж, арестувана и разстреляна.

КРАЛ ЛУИ XV И МАДАМ ДЬО ПОМПАДУР

        Двамата се срещат за първи път на маскен бал в кралския  двор. Монархът е силно впечатлен от маркизата и бързо я прави своя любовница. През годините Мадам дьо Помпадур става основен съветник на Луи XV, негова най-доверена приятелка и основна връзка на владетеля с обществото, философите и с известните личности в Париж.

НАПОЛЕОН БОНАПАРТ И ЖОЗЕФИН 

        Когато се запознават, Наполеон вече е сгоден за бъдещата кралица на Швеция Дезире Клери. Заради Жозефин Бонапарт разваля годежа си и двойката сключва брак. Честите изневери на красавицата обаче бързо водят до развода им, макар и за предтекст да е използвана неспособността ѝ да дари императора с наследник. Въпреки раздялата, Наполеон и Жозефин продължават да си разменят много писма, в които се усеща силната им привързаност един към друг и нестихващата им страст.

ЕДИТ ПИАФ И МАРСЕЛ СЕРДАН 

      Срещат се в Париж през 1946 г. и преживяват  бурна  любов, за съжаление – краткотрайна. Сердан загива в самолетната катастрофа едва три години по-късно. Певицата така и не успява да се съвземе напълно от загубата и до смъртта си през 1962 г. често прибягва до антидепресанти и алкохол.

14413 | 30 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате