Сватбените снимки. Част втора

21 ное 2012
Снимка: Манол Дончев

Споделям от гледната точка на човек замесен в кашата. Надявам се информацията да ви бъде максимално полезна когато ви предстоят решения.


Най-често сватбената фотография е връзката между практикуващите занаята и случайните клиенти. Изглежда на пръв поглед като лесен начин за реализация, масово привлича навлезлите и навлизащите във фотографията, а това предизвиква разпалени дискусии, противоречия, недоразумения… като във всяка друга комерсиална сфера, всъщност. Нормално е и дори е добре да възникнат някои въпроси. Един по един ще опитам да покрия най-важните.


Кого можем да наречем професионалист? За съжаление, често преобладават отговори, правилни от комерсиална гледна точка, а не от идеална – т.е. реални умения, отношение, високи собствени критерии и т.н. Като клиент бих искал да бъда сигурен, че ще съм щастлив от резултатите – от получените в крайна сметка снимки. Освен това да ми е било приятно в процеса на тяхното създаване. А добрата страна е, че фотографските резултати могат да бъдат наблюдавани и да говорят за авторите си. В епохата на онлайн комуникациите това е особено лесно, но лесно стават и заблуди. Известни са ми случаи – и в сватбената, и в репортажната сфера, в които снимки на колеги са използвани без разрешение и без никакво морално право, за да привличат вниманието към чужди услуги – на реално съществуващи и печелещи фирми. И от наша, и от ваша страна е неоправдано да разчитаме на правната система за изглаждане на подобни недоразумения. На теория е възможно, но обикновено със закъснение и с влагане на допълнителни нерви, ресурси, усилия.


Затова е важно фотографът да е спечелил доверието ви преди изпълнение на задачата. Препоръчвам да не пропускате среща наживо, преди да ангажирате някого, за да разберете какво действително може да ви предложи. Цените могат да варират в много широки граници, едни да бъдат близо десетократно по-високи от други, но при всички случаи е важно резултатите да оправдават средствата и очакванията. Уви, свикнали сме да свързваме високата цена с високо качество и ниската цена с ниско качество, а в тази сфера и в нашата среда това може да бъде доста подвеждащо. Отделете време да проучите възможностите. Не забравяйте, че отсреща стоят други хора, които също имат графици или лични планове. Може те да бъдат с месеци напред, затова не оставяйте търсенето за последния момент. Но дори да се сетите късно, не се притеснявайте да питате. Може и да имате късмет. А и повечето хора биха ви помогнали поне с информация, дори да не ангажирате тях самите.


Кога си заслужава да наемем професионалист? Когато желаете да се налаждавате на изкуството. Когато искате да сте сигурни, че интересни моменти ще бъдат уловени по начин, който отговаря на естетическите правила. Когато искате снимките от сватбата ви да изглеждат като от списание. Когато искате след години да знаете, че като отворите албума, отвътре ще оживяват красиви спомени с лица, настроение, динамика. Не всеки един момент ще бъде уловен във всеки един случай – никой фотограф не е всесилен, но гарантирано ще имате такива кадри. Не като изключение, а като правило. Иначе? Снимки за спомен с роднините и от различните етапи на събитието може да ви направи всеки близък с фотоапарат, а и сравнително качествената техника е достъпна напоследък. Мнозина се увличат по фотографията като хоби и в дадени моменти се справят добре. Мнозина ще предпочетат да се доверят на такъв свой приятел. И аз съм бил в ролята на такъв. Няма лошо. Лошото е, когато сте наели някого, но той не може да ви предложи повече от това. А цената е била висока, обещаваща качество.


Няма закони, които да гарантират високо естетическо ниво. Смехотворни резултати могат да се наблюдават и сред членове на разни асоциации, сдружения, камари на професионалисти. Това са организации, защитаващи финансови интереси. Не се заблуждавайте, епохата на гилдиите е отминала и в условията на глобализация всеки може сам да гради имиджа си. Вярвайте на очите си и собствения си вкус, а не само на думи. Сертификати, отличия в конкурси и подобни официални признания – успокояващи са донякъде, но и те са резултат на нечия субективна преценка. Ако не ви допадат показаните снимки в портфолиото, откажете се – едва ли ще получите нещо различно.


Какво ще получим със сигурност? Не можем да очакваме чудеса и да получим нещо, което не се е случило или снимки, за които на фотографа не са били осигурени достъп или време. Не се получава оригинална и интересна режисирана фотосесия набързо и във всякакви условия. Тъй като основно се занимавам с репортажна фотография, мога да ви уверя, че и в движение има достатъчно привлекателни ситуации и от тях ще имате красиви, интересни снимки. Ако от друга страна, често давате инструкции какво да бъде снимано, поемате отговорността за това кои сюжетни елементи ще присъстват сред снимките и кои ще бъдат пропуснати. Помислете предварително и уговорете това на среща с фотографа си – на какво държите и доколко ще се оставите на собствения му стил.


Какво прави сватбения жанр наистина особен от фотографска гледна точка? Тя иска елегантно съчетаване на разнообразни репортажни и художествени жанрове, техники и похвати. По време на сватба се случват много неща, концентрацията на потенциалните сюжети е голяма. Това е страхотно предизвикателство. Като огромно поле за творчество е – можеш да се суетиш или пък да размахваш четката ако искаш да оползотвориш максимално безкрайните възможности на препълнения с емоции и движения сватбен ден.

4082 | 21 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате