История на сватбената рокля

03 окт 2012
Снимка: sxc.hu

Модата на сватбените рокли се променя, но желанието да бъдеш най-прекрасната булка остава същото през всички епохи


В съзнанието на повечето хора думата “булка” предизвиква асоциация за дълга бяла рокля, воал и букет. Сватбената мода е наложила това клише, но трябва да се знае, че момичетата се омъжват в бяло от сравнително неотдавна.

В древна Гърция булките обличали пеплос 
Бяла лека рокля, дълга до петите и прихваната на рамената с токи. Прическата се състояла в украса с венец от свежи цветя или нещо като диадема от плат в жълт цвят – прототипът на воала.

 

Древноегипетските девойки се омъжвали в рокля калазирис Парче плат, обвиващо фигурата от петите до гърдите и завършващо с една презрамка. При тях не само роклята имала значение, а и аксесоарите – гривни, диадеми, мъниста.

 

След падането на Римската империяФизическата красота била изтласкана на заден план и булките, както и всички жени от тази епоха, се загръщали в тежки материи, скриващи фигурата.

 

През 15 векБулките решили, че на сватбата непременно се облича нова рокля, която никой преди това не е виждал. Един от най-модерните модели бил котарди – с висока талия, дълги ръкави и триъгълно деколте. Цветът на роклята зависел от желанието на семейството на младоженеца, но най-популярни били червеното, аленото и пурпурното.

 

В епохата на барока Силуетът на сватбената рокля, а и на булката като цяло, коренно се променил. На мода дошли обемните рокли с пищни поли и ръкави. Най-популярен цвят за булчинските рокля и аксесоари станал златистият. Роклите били богато украсени с дантела.

 

През 17 – 18 век Дошли на мода дантелените жаба и яки. Сватбените рокли били предимно в розов или коралов оттенък.

 

През епохата рококо Булките избирали сребристи рокли. Полата достигнала апогея на пищността си, благодарение на кринолина. Задължителен атрибут бил шлейфът – дължината му определяла статуса на булката. Това било времето на напудрените перуки и високите прически.

 

В края на 18 векМодата обърнала поглед към античността и заедно с това – и към снежнобелите сватбени рокли, напомнящи древногръцките туники. Максимално висока талия, съвсем малки ръкави, драперии от лека тъкан – тези атрибути покорили цяла Европа по времето на ампир.

 

От този момент нататък, булките избират за сватбите си предимно бели рокли...

 

През 19 век Сватбената мода започнала да се променя много по-бързо, отколкото в предходните столетия. Така в 30-те му години булките започнали да украсяват косите си с портокалови цветчета, а през 50-те дошли на мода перуките и бижутата.

 

В началото на 20 векС настъпването на епохата Модерн, невероятният обем на полите окончателно излязъл от мода. Започнала да се променя и дължината на роклята – вече едва закривала глезена.

 

След Първата световна война Корсетът загубил своята актуалност и роклята променила формата си – на мода дошла ниската талия.

 

През 20 век Сватбената мода се видоизменя няколко пъти: през 50-те Кристиан Диор върнал модата на пищните поли, през 60-те много момичета са се омъжили в мини, а с наближаването на 80-те дългите рокли с множество къдри и бродерии завладяват сърцата на булките.

 

Според традициите на българската сватбаНевестата е обличала червена рокля и е била забулена от червен воал, който да я предпазва от уроки.

 

В края на 19 век Бялата рокля полека-лека започва да измества традиционната българска носия, като до 50-те години на 20 век окончателно заема мястото си в сърцето на българската булка.

 

Що се отнася до модата на 21 век, то в нея се преплитат влиянията на всички отминали епохи

Популярни са и роклите в стил Ампир, и невероятно пищните кринолини, и дантелата, и корсетът. Съвременната булка може да си позволи всичко – да се облече в мини или дори в панталон.


 

2856 | 03 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате