Сватбените снимки. Част първа

17 окт 2012
Снимка: Любомир Любенов

В тази статия ще се постарая обективно да отговоря на най-често задаваните въпроси за сватбената фотография, от гледната точка на професионалист.

 •  Трябва ли ми сватбен фотограф? Имам приятел със страхотен черен фотоапарат...
   Ако наистина си задавате този въпрос, то вероятно снимките от този ден не са толкова важни за вас и сте склонни да експериментирате с тях. Ако случаят е такъв, дайте шанс на своя приятел.

 • Къде да търся сватбен фотограф?
   Най-известните международни асоциации за сватбена фотография са http://www.wpja.com и http://www.wppionline.com. Въпреки наченките на обединения, камари и асоциации, в България няма такава, която да обединява всички добри сватбени фотографи. Затова най-удачното място за търсене си остават Google и българските форуми. 
 •  Колко струва едно сватбено фотозаснемане?
  Цените се определят изцяло от търсенето и предлагането на качествена фотография. Прекалено занижените цени ви гарантират само, че ще има един човек, който ще щрака нещо по някое време... Може да имате късмет и да получите страхотни снимки, но за съжаление, това рядко се случва. Ако не сте склонни да отделите от бюджета си  за качествени снимки, по-добре не експериментирайте, а потърсете приятеля от  Въпрос 1.

 •  Кой фотограф да избера?
   Като всяко изкуство, сватбената фотография също няма ясни критерии, по които да бъде харесвана една или друга снимка. Трябва просто да разгледате портфолиата и албумите на различните фотографи и да откриете себе си в тях.
  След това направете няколко срещи с вашите фаворити. На практика, тези срещи са като интервюта за работа. Работодателят сте вие и като такъв, само от вас зависи какъв екип ще съберете за вашето тържество. Не правете компромиси и не се чувствайте ангажирани с някого, само защото сте провели с него лична среща.
   
 •  Колко по-рано трябва да потърся фотограф?
   Златното правило е - възможно най-рано.  Ако сте определили датата, то DJ, фотограф и видеооператор са първите и най-важни неща за запазване, защото конкретните хора могат да присъстват само на една сватба на дадената  дата. Добрите и търсени професионалисти са със запълнен график месеци напред.
   
 •  Колко време да определя за фотосесия?
  Това е въпрос, който трябва да обсъдите със своя фотограф в зависимост от времето, с което разполагате.
   
 •  Какъв грим за сватбата?
   Въпреки че решението е ваше, вероятно няма фотограф, който да ви каже „лек грим“. Така, както не сте избрали семпла лятна рокля за сватбена, така не можете да изберете и лек, клонящ към никакъв грим. За добри снимки е нужен добър гримьор и вашето желание да му се доверите. Сватбеният грим е един от най-трудните за изпълнение, защото трябва да изглежда добре и на живо, и на снимки, на дневна и на изкуствена светлина.
   
 •  Колко време след сватбата ще си получа снимките?
   Пост-обработката на снимките от сватбата е процес, който обикновено продължава повече от часовете прекарани от фотографа на самата сватба. Времето може да варира от седмица до 1-2месеца.  Допълнително време отнема и направата на сватбен албум или книга, ако има такива. Ако снимките ви са готови още в същия ден, то вероятно сте се спрели на фотографа от Въпрос 3 и ще получите по-скоро любителски, отколкото професионални снимки,
 • Какво е предсватбена фотосесия?
  Предсватбената фотосесия (англ. engadgement photosession), се прави без официалните дрехи, на произволно място. Снимките от тази сесия могат да се бъдат използвани за поканите или книгата за гости. Освен това, тази сесия е опознавателна за вас и фотографа. След като сте преодолели първоначалното недоверие към фотоапарата, със сигурност ще ви е по-лесно след това на самата сватба.
  Ако ви допаднат снимките от предсватбената фотосесия, то със сигурност ще сте доволни и от снимките в деня на сватбата.

 •  Какво е следсватбена фотосесия?
   В деня на сватбата основното притеснение е, че роклята или костюмът ще се изцапат (Някои хора го приемат като истинска драма, успешно вгорчаваща цялото изживяване). Този проблем не съществува при следсватбената фотосесия. Единствената цел на тази сесия е да имате супер снимки, независимо къде и как.
  „Trash the Dress“ всъщност е екстремността, която може да бъде проявена по време на следсватбената фотосесия. Можете да изкаляте, намокрите или дори да подпалите роклята си, а снимките наистина ще са различни и впечатляващи.

 

Независимо дали ще следвате някой от тези съвети или не, най-важното е да сте спокойни и щастливи в сватбения си ден и да му се насладите изцяло.

3576 | 17 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате