Нискобюджетна сватба

18 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Защо хората вече не се женят? Разбира се, една от причините е широкоизвестна – просто не искат. Друга, нерядко срещана причина е, че една сватба струва много пари. Пари, които хвърляш и после оставаш само със спомени. Пари накуп, при това наистина немалко – сватбата се е превърнала в чудесна ниша за търговия и бизнес и всичко, свързано с нея, струва скъпо и прескъпо. Разбира се, презумпцията, с която търговците правят това е ясна – това е толкова важен ден, кой би пестил именно от него?

Оказва се обаче, че именно заради цялото това ненужно финансово изхвърляне, много хора вече смятат, че изобщо не могат да си позволят лукса, наречен „сватба“. Има и хора, които биха могли да съберат парите, но просто считат за нелепо и неразумно да хвърлят толкова средства за един ден и предпочитат да ги използват за кола, пътешествие, апартамент или други по-смислени придобивки. Но все пак, сватбата е един красив момент и тези, които имат желание да го изживеят, не би трябвало да се спират заради причината, наречена пари. Парите или тяхната липса не би трябвало да са спирачка за нищо в този живот.

 И все пак, нискобюджетната сватба не е мисия невъзможна. Достатъчни са желание и добър екип от помощници.

Времето. Да, периодът, в който ще се проведе сватбата е доста важен – най-евтино (а и приятно) излиза да е през лятото, в краен случай – през есента или пролетта. Но задължително е да е топло, защото може да се организира навън, а това се оказва доста важно.

Хората. Хората са може би най-важният елемент от сватбата. Освен че те правят купона (или не го правят), според тях се определят и доста други елементи. Много бъдещи младоженци искат да поканят целия свят на най-щастливия си ден или поне се ограничават до всички, които познават. Но това е наистина ненужно, а и финансово непосилно. Съществено в този ден е присъствието на най-близките и важните ви хора, всички останали могат да бъдат пропуснати, без това да ощети по някакъв начин деня. Направете си списък само с важните хора – онези, за които наистина ще съжалявате, ако не са с вас този ден.

Мястото. Някои хора смятат, че мястото е от голямо значение. Аз съм на мнение, че присъстващите са къде-къде по-важни. С добри приятели и щастливи от събитието роднини можете да се забавлявате и в барака. Със скучна компания и в най-хубавия ресторант ще е отегчително. Важно за мястото е единствено локацията – да е близо до вас. Разбира се, често срещано желание е сватбата да е на плажа, но ако не сте от Варна, Бургас или някой друг черноморски (или поне близък до морето град), това ще ви вкара в големи разходи. Представете си какво ще коства да закарате всичките си гости до морето. Е, освен ако не ги навиете да пътуват на стоп. Да, ще пристигат по различно време, но пък пълни с емоции и преживявания от пътуването. Само моля, не пускайте прабабите да стопират сами.

Стандартна или нетипична. В първия случай трябва да огледате ресторантите и заведенията, които ви допадат като визия и да спазарите цена за наем. Защото някак си е прието, че след подписването и църквата – сватбата и празненството продължават в ресторант. Това обаче никак не е задължително и ако не сте решили, че ще следвате стриктно канона, имате и няколко други опции:

 - Празненството може да продължи и в къщата на някой добър приятел – трябва да е голяма къща, с голям двор, който може да събере всичките ви гости. В този случай ще трябва да наемете само кетъринг оборудване (вече се предлага от много фирми, при това на прилични цени) и кетъринг за почерпка.

- Опция за живеещите до морето е и плажната сватба с купон на плажа. Плажът има едно прекрасно предимство – може да събере наистина всичките ви гости. Организирани около някакъв център, различни възглавнички и малки масички с цветя и свещи могат да бъдат разположени за удобство на присъстващите.

 - За онези, които са далеч от морето, съвсем реална опция е близката планина с нейните поляни, рекички и хижи. Най-хубавото е, че природата и земята все още не искат наем и ще трябва да наемете единствено кетъринг оборудване (маси, столове и посуда), които да се доставят на мястото.

Украсата. Този дял доста често се поема от специална фирма, която „разбира от тези неща“. Но този разход съвсем спокойно може да бъде спестен с малко повече отделено време и помощта на приятели. Защото това е вашата сватба и вие със сигурност най-добре си представяте как трябва да изглежда. Достатъчно е само да имате ясна визия – в какви цветове да е, какви цветя да има, останалите елементи – панделки, стил на приборите, салфетки, свещи, гирлянди, балони и всякаква друга декорация може да бъде прекрасно подготвена от някой от близките. Добър екип от помощници тук ще свърши перфектна работа.

Храната. Храната също се счита за много важна, но помислете върху това – вашите гости са дошли да ядат или да споделят този момент с вас? Въпросът, разбира се, е риторичен и обезсмисля всякакви други коментари по тази точка. Няма никаква нужда от изхвърляне – малко, но от сърце е напълно достатъчно. И ако сте събрали наистина само най-близките си, с които да споделите това, те със сигурност няма да обърнат такова внимание на храната – дали е екзотично филе от акула, или нещо по-семпло и лесно откриваемо. Дали е в огромни количества, или просто достатъчно. А пък и в крайна сметка – по-добре по-малко, отколкото повече, тъй като така гостите ще прекарват по-малко време на масата и повече на дансинга. Не на последно място – сватбата поначало е семейно събитие и вътрешно изживяване, не показна демонстрация на големи възможности, в каквато се е превърнала в последно време. При показната демонстрация наистина ще ви трябват доста големи суми за ястия, блюда, плата и т.н. Но не е това целта на сватбата – това е просто допълнително, по желание и според възможностите.

 Роклята. Повечето от вас ще се съгласят, че от чисто практична гледна точка сватбената рокля е най-неразумната покупка, която една жена прави през живота си. Защото я носи само един ден и повече не. Е, изключваме случаите, в които се женим повече от веднъж, но дори и тогава – кой използва една и съща рокля? Изключвам и случаите, в които, настроени носталгично и сантиментално, я обличаме пред огледалото, за да си спомним. Но от чисто емоционална гледна точка пък, това е покупката, която има най-голяма стойност. Получава се едно голямо противоречие.  Реално погледнато, опциите са следните (степенувам по най-висок разход) – да се купи рокля, да се ушие и да се наеме. Дори и да сте категорични в това, че роклята трябва да е нова и само ваша – пак има опция да се спестят пари, тъй като рокли има и за 100, и за 10000 лева. Вариантът да се ушие понякога излиза по-евтино, а понякога – по-скъпо. Зависи основно от това кой я шие. В най-добрия вариант вие сами си я шиете, но колко жени в днешно време владеем това умение? А ето, че то би ни било доста полезно. Сред добрите варианти е и някой близък да я ушие – майка, леля, приятелка.

Наемането на рокля също е добра идея. Дълго време аз самата си представях роклите за наемане използвани, захабени... Достатъчно е обаче да посетите и разгледате магазин за рокли под наем, за да се убедите, че изобщо не е така и можете да бъдете прекрасна булка в такава рокля. И после няма да трябва да се чудите къде точно да я забутате, за да не заема много място.

Диджеят. Елемент от съществено значение, за да върви купона. Всички сме присъствали на сватби, в които диджеят нескопосано разваля партито, непознавайки младоженците, компанията и техните вкусове. Разбира се, всичко се уговаря предварително, но това не винаги е гаранция. А в същото време е разход. Спестяването му е доста лесно – просто ви трябва приятел, който да се съгласи да го замести. Човек от компанията, който познава най-добре вкусовете и ще пуска само любима музика.

Фотографът. Отново важен елемент. Та нали точно той ще запечата този ден. При това – трябва да го запечата наистина добре. Цените често надхвърлят 1000 лева. Но този разход може автоматично да отпадне. Почти всеки човек вече има приятел или познат, който има някакви развити фотографски умения. А за още по-сигурно – може да я поверите на двама или трима – така накрая ще съберете повече от прилично количество снимки.

Най-важното е да се помни, че всичко може да стане с любов и желание. И екип от помощници. Наличието на огромна сума пари не е така задължително. То е продукт единствено на сегашното общество и, както и да го погледнем, изглежда абсурдно да дадеш всичките си спестявания или да трябва да взимаш заем, за да се омъжиш! Може и по друг начин, при това – гарантиращ много повече емоции около подготовката и сватбата.

6378 | 18 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате