Често допускани грешки при планиране на сватбата. Част 1

23 юли 2013
Снимка: sxc.hu

За много млади жени денят на сватбата е много, много важен. Те мислят, мечтаят и планират как да се получи най-добре, но често допускат грешки, за които после съжаляват дълго време. Ето някои често срещани грешки в планирането на сватбения ден и как да ги избегнете: 

  • Да не спазите определения бюджет В хода на планирането развълнуваната бъдеща булка може да се изхвърли твърде много – не са рядкост сватбени бюджети, които за няколко месеца планиране и организиране се раздуват двойно спрямо първоначалното планиране. Като всяко събитие от такъв род, сватбата изисква финанси. Те, разбира се, варират според възможностите на младоженците, но вие трябва да сте наясно предварително колко можете да се разпростирате – и не трябва да допускате да надхвърлите определения бюджет с повече от 10%, освен ако не искате да започнете съвместния си живот с банкрут. 
  • Да допуснете сватбата ви да се обезличи Много хора искат задължително да включат в сватбата си елементи, които я правят „като на всички” и това е нормално. И все пак внимавайте – надали искате поредното генерично сватбено събитие, което гостите няма да запомнят по никакъв начин, освен мъгляво, че са били там. Когато планирате, помислете за вас, младоженците – кое е характерно за вас? Кое ви отличава, кои са вашите лични черти и качества – и след това ги включете в сватбените планове на всяко едно ниво. Например, ако сте динамични, екстремни личности, за гостите, които ви познават като такива, ще е странно да присъстват на твърде спокойно, дори леко мудно, неотличаващо се сватбено тържество. 
  • Да хвърлите твърде много и излишни пари Това донякъде кореспондира с т.1, но не нацяло, защото прекомерното харчене на пари може да е присъщо и на ограничен, и на неограничен бюджет. Сватбената индустрия е точно това – индустрия. Когато планирате сватбата си, отсявайте идеите – някои са добри и нужни, но други, макар да изглеждат привлекателни, идват именно от сватбения бизнес и целта им е да си докарат пари. Така че отсявайте старателно и винаги си задавайте въпроса – това всъщност трябва ли ни? Можем ли да минем без него, без това да навреди на тържеството? Ако отговорът на последния въпрос е „да” – задраскайте без жал въпросното нещо. Ще има достатъчно други пера в сватбения бюджет, за които да се погрижите.
  • Да поканите твърде много гости Това е една почти задължителна грешка, която младоженците допускат. В старанието си да отбележат специалния си ден, се изкушават да поканят близки и далечни роднини (често – под натиска на родителите, особено ако те също участват в плащането на събитието), стари приятели, с които почти са изгубили връзка, бивши колеги, съученици... И изведнъж списъкът с гости се оказва огромен. Голямо тържество е нещо чудесно, освен когато се стигне до плащането му. Един среден куверт за сватба се движи между 35 и 70 лв., в зависимост колко и какво е включено в него – умножете по броя гости и ще получите само една малка част от разходите по сватбата. Ако не разполагате с твърде голям бюджет, не се изкушавайте да каните (или да позволите на родителите да канят) стринка Митка, само защото на осем години сте прекарали чудесно лято у тях, нищо, че оттогава не сте се виждали и чували. Освен чисто финансовата страна на въпроса, е важно гостите ви да се чувстват добре, както и вие с тях. Искате тържество, което да ви е приятно, уютно и да познавате минимум вашата половина от поканени хора, нали? 
  • Да спестите от фотограф Много гости ще си носят собствени апарати и ще щракат – и е чудесна идея дори да ги помолите за това, а после да си направите специален албум със снимки, снимани от тях, като мил спомен. Но ако не сте готови цял живот да гледате потресаващите снимки, които прави старата „Skina” на прачичо ви и това да са единствените документирани спомени от деня на сватбата ви, не оставяйте нещата на случайността. Няма нужда и да се изхвърляте за супермоден, търсен и вероятно – много високоплатен фотограф, разбира се. Огледайте се наоколо, разпитайте познати и направете разумен избор. Всеки уважаващ се фотограф, дори да е начинаещ, има портфолио – вижте го и ако ви допада стилът му, това е вашият човек.
    Nota bene: Mного лош вкус е да поканите ваши приятели, за които знаете, че се занимават професионално с фотография, само с идеята да снимат сватбата ви без пари. Те са там, за да се забавляват и да празнуват, а не да работят, при това безплатно. 
  • Да загубите фокуса си. Когато планирате, припомняйте си какво всъщност е сватбата. Това е тържество, което празнува обвързването на двама души в едно цяло – и се чества и отбелязва новият съюз между тях. Всичко друго е приятна добавка, но основният акцент трябва пада върху младоженците и тяхното ново начало.
3026 | 23 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате