Автотехник създаде устройство, улесняващо раждането

18 ное 2013

59-годишният автотехник Джордж Одон създаде революционно устройство, което подпомага родилния процес.

Идеята дошла на Одон насън, след като гледал клип в YouTube, показващ нестандартен начин за изваждане на коркова тапа от бутилка вино. Техникът осъзнал, че същият метод би могъл да се използва при изваждане на бебе, заклещено в родилния канал.
Прототипът на устройството Одон създал в собствената си кухня, като използвал стъклен буркан, имитиращ утроба и куклата на дъщеря си в ролята на бебе. За изваждането му използвал платнена торба и ръкав, ушит от съпругата му.

Изобретението е посрещнато с голям ентусиазъм от множество акушер-гинеколози и от Световната здравна организация.
Лекарите смятат, че с това нововъведение могат да се спасят много бебета в бедните страни и в същото време драстично да се намали необходимостта от цезарово сечение в по-богатите държави. В по-слабо развитите страни често загиват бебета, които не успяват да се родят по естествен път. Понякога се прибягва до употребата на форцепс, но в неопитни ръце той може да причини наранявания и дори да убие бебето. С устройството на Джордж Одон тези рискове не съществуват, защото не се прилага силен натиск, а главата на бебето е захваната внимателно с найлоновия ръкав, вместо с грубия метален форцепс.

Уредът е успешно изпробван с 30 родилки в Аржентина и американска компания за медицинско оборудване вече се е ангажирала с производството му.

2759 | 18 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате