Как да отметнем „сънните воали на махмурлука”

04 апр 2013
Снимка: sxc.hu

Добре , де – изразът не е мой – на Удхаус е, затова го сложих в кавички!

Надявам се много, много рядко да ви се налага да прибегнете до изложените по-долу съвети, но човек никога не знае кога нещата могат да излязат от контрол.

(Вероятността това да стане сигурно е 1: 1 000 000)

Ако вие самите никога не сте били пленници на цар Махмур, то вероятно, поне на теория, знаете за тази „болест”.
Махмурлукът е съвкупност от неприятни физиологични ефекти след прекомерна консумация на алкохолни напитки. Най-общите характеристики на това състояние са чувството на силна жажда, на безпричинна умора, гадене и световъртеж. Един от възможните произходи на думата е от арабската „makhmur“ („пиян“) с добавяне на турската наставка „-lik“
И сега – внимание! Вместо доблестно да признавате: „Имам махмурлук!”, можете наукоподобно да се изразите: „Имам  понижено количество на кръвната захар, дължащо се на прекомерния синтез на молекули NADH (nicotinamide adenine dinucleotide).” Колко завоалирано и тайнствено, ако все пак видът ви и някои неуверени движения не разкриват голата истина.
Да си имаме уважението – не ви подтиквам да пиете, за да можете на сутринта да се лекувате...
Целта ми е да споделя някои безценни съвети от народната медицина, а не да седнем на маса и късно вечерта да се питаме: „Ти мен уважаваш ли ме?”.

На първо място трябва да се преборим с дехидратацията. Набавянето на достатъчно количество вода и плодови сокове би трябвало да облекчи състоянието на „болния”.

В цветовете на липата се съдържат полезни полифенолни съединения, билкови вещества и витамин С. Затова отварата от липов цвят може сполучливо да се използва като средство против махмурлук.  (Не ви съветвам в това състояние да се катерите по липата пред блока. Защо, като знаете, че ще пийнете, не си набрахте целебните цветове в сезона?)

Алкохолът не щади бъбреците и жлъчката. Няма да е зле да направите отвара от десетина сварени зърна черен пипер. Почакайте течността да изстине и на няколко глътки я изпийте. (Много ми е интересно как ще се справите с 10 зърна – има да ги търсите по пода, да ги изпускате отново, да ви залепват по пръстите – накрая я преброите 1-2, я не.)

Натрошете на дребни късчета дъбова кора, залейте с вода със стайна температура в съотношение 1:20. Сложете капак на съда и загрейте до кипване, като разбърквате често. Оставете отварата да се охлади 30 минути, прецедете и прибавете още вода до първоначалния обем. ( Като слезете от липата, може да се устремите към дъба. Това не ви е вчерашното „горе на черешата”.)

Отлично средство за прочистване на бъбреците, жлъчката и черния дроб от влиянието на алкохола е захарното цвекло. Изпечете една глава, нарежете я на тънки резенчета и ги изсушете във фурната на печката. Стрийте в хаванче. Получения прах сложете в марлена торбичка и направете отвара. (Е, сега вече искам да видя откъде ще вземете толкова сили и търпение! Да изкопаете цвеклото, да го печете,  да го режете, да го сушите, да го чукате в хаванче. Малко ли е, че котката ви така грозно думка с лапички по пода, та още шум.)

Ето – стигнахме и до моите  съвети:

  • Първата възможност е преди „инцидентното пийване” да се подготвите отговорно за следващия ден.
  • Втората възможност е да пийнете, „колкото можете да носите”. Всеки си знае мярката. Все пак ние сме дами, а една истинска дама знае как се пие! И това, че не лежим в канавката, не е достатъчно, за да затвърди нашата изисканост. Важно е в деня след веселата вечер пак да сме красиви и свежи!

Наздраве!?

2578 | 04 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате