Пак тия проклети диети, или как да избегнем йо-йо ефекта

07 ное 2012
Снимка: .womanaroundtown.com

Броим калории като зомбирани счетоводители, гладуваме, правим си стресиращи срещи с кантара…
И след целия положен труд, хранителна каторга и мръсни погледи към хладилника, уж отслабваме. С гордост си слагаме новите дрехи, започваме да гледаме неотразимо и хоп… в един прекрасен ден килограмите се завръщат. И … царят пак е гол! Какво да правим?


Това „подскачане” нагоре-надолу по кантара е йо-йо ефектът от усилията ни да станем красиви, слаби и ако може – бързо. Терминът “йо-йо ефект” придобива популярност през 70-те години на миналия век в Америка. Ако например сме отслабнали с 10 кг за три месеца, следващите три месеца е много вероятно да си върнем стопените килограми, а често качваме и отгоре. После отново се втурваме да отслабнем, отново пълнеем и влизаме в омагьосан кръг. Дори да не напълнеем, мастната тъкан в тялото ни се увеличава, а това освен, че е неприятно за очите и огледалото, е и опасно за здравето.
Според медицинските проучвания от 75 до 90% от хората, които отслабват с екстремни диети, си връщат стопените килограми след като спрат диетата. С други думи - временната диета дава и временни резултати.

Причини:

Екстремните диети, на които се подлагаме, в самата си същност предполагат появата на йо-йо ефект след като ги спрем. По време на диета се лишаваме от жизненоважни вещества, имунната система отслабва. Започваме да се уморяваме повече и по-често, понякога стигаме и до депресия. Груба грешка е да започнем ниско калорийна диета, без да си направим труда да раздвижим тялото. Точно тогава метаболизмът ни спада, тялото започва да гори по-малко калории от обикновено. След като спрем диетата, пак започваме да ядем това, което сме яли преди и ефектът не закъснява.

Истината е стара като света, но често я забравяме – за да се чувстваме добре в тялото си, трябва да се храним балансирано не само по време на диета и да се движим активно от раждането си докато сме живи.

  • Важно е да изпитваме удоволствие от тренировките и физическите упражнения. 45 минути упражнения дневно са достатъчни.
  • Вътрешна мотивация. Добре е да отслабнем заради себе си и по принцип, а не заради дадено събитие или… мъж, например. Когато събитието или мъжът…отминат, мотивацията изчезва, а килограмите се връщат.
  • Балансираното тегло е психическо и физическо здраве. Освен, че дрехите ни стоят по-добре, нямаме проблеми с кръвното, холестерола и настроението.
5600 | 07 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 11 22 #1
    EMILIA Neikova   

    Най-важнжно е да се храним редовно по 4-5 пъти на ден със здравословна и питателна храна. Да пием много вода и да се движим. С малко желание можем да си променим навиците си и да се чувстваме добре цял живот. Става лесно .

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате