Как да благодарим на тялото си... с храна!

28 авг 2013
Снимка: sxc.hu

Но не, не посягайте бързо към шоколада, макар че е ясно, че ни доставя моментно удоволствие. Тялото ни обаче, задръстено от мръсотии отвън и отвътре, има нужда от нещо друго, нещо свежо, нещо сурово, нещо разтоварващо и пречистващо, нещо, което ще ни помогне да се почувстваме „олекнали“ и ще ни даде усещането, че имаме криле да полетим. Всеки от нас има нужда от такова разтоварване, всяко тяло има нужда от малка спирка, презареждане и възраждане. А какво по-подходящо време за това от пролетта и лятото? Може би именно и заради това точно сега излезе българският наръчник за пречистване на тялото – книгата на холистичния нутриционист Надя Петрова, благодарение на която можем да кажем на тялото си „Благодаря!“, без да се налага да гладуваме драстично.

В България на пръстите на едната ръка се броят хората, които могат да направят от храната ви не само сетивно удоволствие, но и лекарство за тялото. Надя Петрова е една от тях. Тя е завършила Канадското училище за натурално хранене (CSNN), членува в Канадската асоциация на специалистите по натурално хранене (CANNP) и Green chef към мрежата на Gliving и работи като холистичен нутриционист в България. Автор е на книгите Daily Raw и току-що излязлата „14 дни детокс“, която е и поводът за нашия разговор. Специално за читателите на BG-Damma я попитах за всичко, което може да ви бъде от полза.

Твоята специалност е холистичен нутриционист. За повечето хора това звучи като „извънземно“. Ще поясниш ли какво означава?

Нутриционист е специалистът по здравословно хранене. Холистичен означава „цялостен“ и в случая се има предвид специалист по здравословно хранене с цялостен подход към здравето на човека, което включва, освен начина на хранене, и нивото на физическа активност, и дали успява да се отърси от ежедневния стрес.

Тази специалност е напълно непозната за България. Къде се изучава и какво точно се изучава? Разпространена ли е в чужбина и какво е отношението на хората към нея?

Да, така е. Тук не е особено популярна, но в Канада и САЩ има традиции от години. Моят институт например съществува от 17 години и се е наложил като един от най-добрите в областта. Доколкото знам, в Канада в голяма част от университетите вече има дисциплина здравословно хранене и студентите минават поне един предмет по темата.

Как се появи интересът ти именно към лекуването с хранене? Кое провокира желанието да се занимаваш точно с това?

Провокира го по-скоро нуждата да намеря лечение за себе си, защото бях в ситуация, от която съвременната медицина нямаше изход. Започнах да чета по темата, да се интересувам повече, да пробвам различни неща и постепенно разбрах, че храната е нещо много важно. Това е горивото за нашето тяло и ако му подаваме правилното гориво – то ще работи добре и ще е балансирано, и обратното. Така стигнах и до осъзнаването, че храненето е нещо, което ми е много интересно и бих искала да знам повече... 

Какво може да се подобри и излекува чрез храната?

Бих казала всичко, но големият ми съвет към читателите е да се погрижат за себе си превантивно, а не да чакат да се появи заболяване.

Учила си в чужбина, но си се върнала да работиш тук, където реално няма информация и добра почва за твоята специалност. Кое те накара да вземеш решението да работиш в България и да се опитват да раздвижиш нещата тук?

Това също се случи от само себе си. Интереса към храната нараства в България с всяка изминала минута и поради липсата на дипломирани специалисти по хранене на българите им се налагаше да търсят такива извън страната. Имам клиенти например, които посещават нутриционист в Германия от 5 години насам и са много щастливи, че вече има такива и у нас.

Първата книга – Daily Raw, такъв опит за раздвижване ли е? Какво представлява тя?

Не, Daily Raw е издадена на английски и тя беше изцяло за международния пазар. Това е книга с рецепти за сурова храна, които са много специфични и нестандартни. Настоящата книга „14 дни детокс“ е създадена и написана само за България, в нея има както рецепти за сурова храна, така и много информация по темата детокс и хранене, и смятам, че ще бъде полезна точно за българина.

Като специалист по хранене, можеш ли да кажеш защо суровото е толкова важно в дневното ни меню?

Да, разбира се. При термична обработка има загуба на около 80% от ценните вещества (витамини и минерали) и 100% загуба на ензими, а както казах по-горе, много е важно да набавяме на тялото си правилното гориво, което са точно тези ценни вещества. Затова е задължително всеки човек да яде поне по 1 свежа салата на ден, 1 – 2 плода и т.н. 

Какви са основните принципи, които трябва да спазва човек при храненето си, за да бъде здрав?

Принципите са много, но основните, според мен, са произхода на храните и разнообразнието в храненията. Това означава да се стараем да ядем различни салати, семена, ядки, плодове, зърнени, меса и риби, да не се храним еднообразно и да се опитваме да си набавяме най-чистата храна като произход.

Има ли храни, които задължително трябва да присъстват в менюто ни, и такива, които задължително да не бъдат там?

Да, разбира се. Българинът например прекалява с хидрогенираните мазнини и рафинираните зърнени като бялото брашно, а това са храни, с които не бива да се прекаляваме, да не кажа, че е добре да се изключат от менюто по принцип. Ако пък успеят да ги заместят с повече зеленолистни и зеленчуци, би било още по-добре!

Най-новата ти книга – „14 дни детокс“ излезе преди броени дни. За какво става въпрос в нея?

Токсините са мастни молекули, които стените на червата започват да пропускат в кръвта, когато храносмилателната система не е в добро здраве. Целта е да се освободим от тези токсични мастноразтворими молекули, като ги превърнем във водноразтворими и ги изхвърлим от тялото си. Това е работа на черния дроб, а в книгата „14 дни детокс“ е описано как да го постигнем чрез програма от разнообразни сурови храни – плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Как се хранят българите днес? Какви са твоите наблюдения?

Повечето българи, за съжаление, не се хранят особено здравословно, но както отбелязах и по-горе, все повече от тях започват да се интересуват от храната и да правят разлика между хляб от бяло брашно и такъв от лимец например. 

Коя е твоята любима храна?

Аз съм на периоди и любимите ми храни се сменят със сезоните. Но като фаворит може би спанака... не случайно той е на корицата на "14 дни детокс".

Какъв е основният съвет, който даваш на хората, които идват при теб за помощ?

Старая се да давам много различни съвети, според здравословното състояние, но акцентът ми определено е върху разнообразието и произхода на храните.

 

Според Надя Петрова „Здравето е избор. Ние всички можем да променим начина, по който се храним, чувстваме, живеем. Всяка една минута ние правим избор – да бъдем здрави или да се храним безразсъдно, да се ядосваме за дребни неща или да намерим начин да се успокоим, да спортуваме или да седим пред телевизора, да живеем в красота или да се задоволим с това, което имаме, да бъдем балансирани или не. Просто е. И зависи от нас.“

4166 | 28 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате