Рейки – универсалната жизнена енергия

07 сеп 2013
Снимка: Nick J Webb

      Рейки (от японските йероглифи Рей – „вселена”, „дух”, „душа” и Ки – „енергия”, „живот”) е духовна практика, разработена от японския будист Микао Усуи през далечната 1922 г. Представлява система за лечение чрез полагане на ръцете върху човешко или животинско тяло, като по този начин практикуващият прехвърля върху болния „универсaлна жизнена енергия”, наричана „рейки“. Тъй като отдаването на eнергия става посредством дланите, техниката е подходяща и за самолечение.

ИСТОРИЯ НА РЕЙКИ

        През 1922 г., след дълъг пост и медитация, д-р Усуи получава просветление за Рейки. Той събира и адаптира древни японски етични, духовни и лечителски традиции и поставя основите на тази нова енергийна терапия. След неговата кончина един от учениците му – Чуджиро Хаяши, сформира своя школа, като опростява Рейки и поставя акцент върху физическото лечение. Именно тази система пренася на Запад американката от азиатски произход Хавайо Таката, а в края на 70-те години се провеждат и първите Рейки семинари.
       През 1980 г. Таката, заедно с официалната си приемница – доктор Барбара Рей, основават в Атланта (щата Джорджия) Американска Рейки асоциация с последователи по целия свят.

ОБУЧЕНИЕТО В РЕЙКИ

Разделя се на три степени:
ПЪРВО НИВО – продължителността му обикновено е 2 дни. Ученикът се запознава с основни теории и процедури, научава позициите на ръцете, характерни за тази холистична техника. След завършване участникът може да практикува Рейки както върху себе си, така и върху другите.
ВТОРО НИВО – в този курс се научават три фундаментални символа, увеличаващи както силата и разстоянието на въздействие, така и капацитета на учениците да пропускат през себе си Рейки енергията. Завършилите втора степен могат да работят, без да присъстват физически до нуждаещия се.
ТРЕТО НИВО /МАСТЕР/ – то може да се вземе за 1 ден или за 1 година, в зависимост от школата и философията на вашия учител. Получилият ниво Мастер може да въвежда и други хора в Рейки, както и да ги обучава в трите степени.

РЕЙКИ ПРАКТИКАТА

           Тази холистична терапия постига лечение както на физическo, така и на емоционално, ментално и духовно равнище. Реципиентът трябва да е в отпуснато състояние (най-добре е да е легнал), с удобни и свободни дрехи. Обикновено процедурата продължава между 45 и 90 минути, в които лечителят поставя ръцете си на различни места върху тялото (в зависимост от индивидуалните оплаквания и проблеми), като ги задържа на една позиция около 3 – 5 минути.
            Ефектът от Рейки е най-вече затопляне или временно леко изтръпване на третираното място, обща релаксация и прилив на енергия, а здравословните проблеми изчезват почти моментално. При по-сериозни хронични състояния се препоръчват серии от по 3 или повече процедури в интервал от няколко дни.


            В последните години Рейки се използва и като допълнение към традиционната медицина както в САЩ, така и в някои болници в Западна Европа.Техниката се прилага основно като средство за релаксация и за по-бързото възстановяване на пациентите.

2547 | 07 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате